Istražno povjerenstvo za Agrokor održalo je prvu radnu sjednicu na kojoj je svjedočio bivši predsjednik RH i prvi hrvatski premijer Stjepan Mesić. Njegov iskaz da nije imao nikakvih saznanja o nezakonitostima u Agrokoru, „inače bi ih proslijedio DORH-u“, prokomentirao je zamjenik predsjednika HDZ-a i član povjerenstva Milijan Brkić:

- Mesić se malo posuo pepelom. Kao osvjedočeni borac za pravdu i čvrst karakter, da je imao ikakvih saznanja, sigurno ne bi tolerirao nezakonitosti. Ako je to ipak činio, to govori samo o njemu. HDZ-u je u interesu da se sve sazna, stoga bismo voljeli i da bjegunac Todorić odgovori na sva pitanja - neka se napokon izvuče iz svoje mišje rupe!

Kako je sami SDP tražio!

Na pitanje novinara zašto povjerenstvo zasad nije pozvalo Vladimira Šeksa, Martinu Dalić i Andreja Plenkovića za svjedoke, Brkić je ponovio da se svjedoci pozivaju kronološki po dužnosti koje su obnašali - sukladno prijedlogu samog SDP-a o zadaćama povjerenstva:

- Ima potpredsjednika Vlada koji još nisu zvani, a kolega Šeks je tu dužnost obnašao tek od 1994. godine. HDZ se striktno drži kronologije prema odluci o osnutku povjerenstva. A odgovara li to dnevnopolitički nekome ili ne, to je njihova stvar. Nismo protiv svjedočenja, ali se držimo nekakvog reda - bit će pozvani svi koji imaju posredna ili neposredna saznanja o slučaju Todorić. Nikoga ne štitimo i bit će pozvani i gospođa Dalić, Plenković i Šeks.

Nije upitno ni svjedočenje izvanrednog upravitelja Ante Ramljaka:

- U interesu nam je da svi koji imaju informacije o slučaju Todorić dođu pred povjerenstvo.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sdp-nastavlja-s-kupusom-todoric-neka-napokon-izade-iz-misje-rupe

Tresla se brda, rodio se - Grmoja!

Osvrćući se na današnju Grmojinu komičnu presicu, Brkić je kazo da svatko ima pravo na svoju političku nišu:

- Nažalost, i dalje se bavimo populizmom i jeftinom demagogijom. Nije nam otkrio ništa što se već nije znalo, po svom običaju ništa konkretno i ništa konstruktivno nije iznio.

Tresla se brda, rodio se - Grmoja!

Mesić je svjedočeći još rekao da ne zna da bi postojala nekakva posebna politička odluka HDZ-a o stvaranju Agrokora.

IDUĆI SVJEDOCI - MANOLIĆ, KOVAČ & PENIĆ

U utorak će pred povjerenstvom svjedočiti još jedan hrvatski premijer iz devedesetih Josip Manolić, te čelnici Fonda za privatizaciju Milan Kovač i Ivan Penić.

Nakon toga na sjednicama 15., 16., 22. i 23. studenoga članovi povjerenstva ispitivat će Franju Gregurića, Zdravka Mršića, Juricu Pavelića, Zlatka Matešu, Željka Rohatinskog, Josipa Petrovića, Borislava Škegru, Zorana Jašića, Božu Prku, Ivana Šukera, Matu Crkvenca, Slavka Linića, Franju Lukovića, Antu Samodola, Pjera Mateka, Marka Škreba i Borisa Vujčića.

O ostalim svjedocima povjerenstvo će se naknadno dogovarati, dok će se onima koji se ne odazovu poziv na svjedočenje stalno ponavljati. Tako će se ponoviti i Ivici Todoriću i Anti Todoriću koji se danas nisu pojavili pred povjerenstvom.