(VIDEO) Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog Sabora Milijan Brkić dao je intervju za RTL Danas. Reporterka Damira Gregoret uglavnom je postavljala pitanja o istražnom povjerenstvu za Agrokor - budući da je Brkić njegov član iz kvote naše stranke - a pri kraju i o srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću te novim pokušajima relativizacije istine o velikosrpskoj agresiji.

Na snimci možete pogledati cijeli razgovor, a u nastavku prenosimo ključne poruke zamjenika predsjednika HDZ-a:

O (NE)ODGOVORNOSTI MILJENIĆA & MARASA

Ako netko od članova povjerenstva - bez obzira je li riječ o njegovom predsjedniku Orsatu Miljeniću ili članu koji je, poput Gordana Marasa, svojedobno također bio ministar - bude pozvan za svjedoka zato što je posredno ili neposredno odlučivao o Agrokoru, onda oni više neće moći sudjelovati u radu povjerenstva. U tom slučaju, opozicija će morati dati druge članove jer povjerenstvo zasigurno zbog Marasa ili Miljenića neće prestati s radom. SDP-ovci su toga svjesni od početka, no to je njihova odgovornost i njihov politički odabir.

O KREDITIRANJU TODORIĆA POD SDP-ovom

Uostalom, HBOR je najviše kredita odobrio upravo za vrijeme SDP-ove vlasti - u mandatu Milanovićeve vlade. Stoga će g. Maras teško moći izbjeći svjedočenje, a time i automatski ispasti iz sastava povjerenstva. Ali, naglašavam, nije riječ samo o bivšim SDP-ovim ministrima: povjerenstvo bi trebalo zvati sve predsjednike Vlada, sve ministre i financija i gospodarstva, državne odvjetnike, ravnatelje policije ili porezne uprave…  sve koji su na bilo koji način u svom radu bili involvirani u Agrokor. I utvrditi njihov eventualni grijeh činjenja ili nečinjenja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sdp-se-doveo-u-situaciju-da-brani-todorica-u-milanovicevu-mandatu-izdano-je

Nadam se da ćemo u radu povjerenstva utvrditi i je li zakonska legislativa pogodovala g. Todoriću da čini ovo što je činio. Naravno, svi odgovorni za to moguće pogodovanje morat će snositi posljedice, ali nemojmo sada „ganjati vještice“. Neka se prvo sve temeljito utvrdi.

O SAMOM SEBI U ODNOSU NA AGROKOR

U MUP-u i SOA-i sam odrađivao određene stvari klasificiranog karaktera, ali pritom nikad nisam bio u doticaju s Agrokorom. To vam jamčim. A ako se utvrdi drugačije - a neće - hrvatska će javnost lako zaključiti jesam li govorio istinu ili nisam.

O TODORIĆEVOJ NAKNADNOJ PAMETI

Todorić se u stilu utopljenika hvata za posljednju slamku, ali je neprijeporna činjenica da je on sam, svojim potpisom, pozvao Vladu RH i zatražio da se aktivira "lex Agrokor" - čime je kompletno upravljanje koncernom dao na raspolaganje Vladi, odnosno izvanrednoj upravi. Sam očito nije mogao izvući Agrokor iz krize - iz jednostavnog razloga jer ga je svojim postupcima sam i bacio u krizu. Dakle, sada je na djelu njegova naknadna pamet i naknadna pamet njegovih kolega političara iz SDP-a.

Podjednako je neprijeporna i činjenica da smo zahvaljujući „lexu Agrokor" - koji je donijela saborska većina na Vladin prijedlog - očuvali 60 i više tisuća radnih mjesta, zaštitili kooperante Agrokora, spriječili prelijevanje krize na čitavo hrvatsko gospodarstvo.

JE LI U GLINI BIO VUČIĆEV JEDNOJAJČANI BLIZANAC?

Kažete da se Aleksandar Vučić žali na moju izjavu da je on zapravo četnik? On nikako da prihvati istinu. Ako on slučajno ne zna za tu vlastitu izjavu, osobno mu je mogu poslati mailom ili na viber, neka mi to samo javi. A može svoju izjavu i sam pogledati na Youtubeu. Neka ukuca „Glina, Aleksandar Vučić, 1995.“ - pa će vidjeti o čemu govorim. Osim ako nema brata blizanca, jednojajčanog, pa to netko drugi u Glini govori umjesto njega. 

Vrijeme je da Srbija prestane s demagogijom

Hrvatska i Srbija su susjedne zemlje i moraju zajedno surađivati i Hrvatska mora pomoći Srbiji na njenom putu prema euroatlantskim integracijama. Hrvatska je to sada masu puta pokazala. Vrijeme je da iskreno to pokaže i Srbija svojim konkretnim djelima, a ne samo pričom i demagogijom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/odgovor-vucicu-gotovina-je-heroj-obrambenog-rata-sljivancanin-ratni-zlocinac-u