(PHOTO) U organizaciji Hrvatskog sabora i Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH na Markovu je trgu, u dvorani “Ante Starčević“, održana nacionalna svečanost dodjele nagrade Europski građanin - koju EP dodjeljuje pojedincima i organizacijama za iznimna postignuća u promicanju europskih vrijednosti i identiteta.

Ovogodišnji dobitnici nagrade Europski građanin su voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u Jugoistočnoj Europi Tvrtko Barun te Hrvatska udruga Transplant - udruga pacijenata osnovana 2005. s ciljem promicanja darivanja i presađivanja organa.

Svaka vam čast i velika hvala!

Domaćin današnje svečanosti bio je predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković, koji je nagrade i uručio isusovcu Barunu i Tanji Watz iz udruge Transplant.

Predsjednik Sabora čestitao je dobitnicima istaknuvši da oni zaslužuju svu našu zahvalnost i potporu.

 -Od srca se radujem što Hrvatski sabor može sudjelovati u dodjeli nagrade Europski građanin. Svaka vam čast, Hrvatska je ove godine dobila dvije nagrade!

Nagrađen nesebični i predani rad!

Podsjetimo, voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica - uz potporu ostalih eurozastupnika HDZ-a Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića - nominirala je Tvrtka Baruna za ovogodišnju nagradu Europski građanin. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/suica-nominirala-isusovca-tvrtka-baruna-za-nagradu-europski-gradanin

- Živimo u vremenu koje pred nas svakodnevno stavlja sve više izazova i problema. U borbi sa svakodnevnicom, nerijetko zaboravimo pronaći vrijeme, želju i inicijativu kako bismo pomogli potrebitima u svom okružju, a još manje potpunim strancima. Ipak, postoje brojni pozitivni primjeri, a među njima je Tvrtko Barun. Neizmjerno sam ponosna na činjenicu da ste osvojili nagradu Europski građanin. Mislim da nije mogla otići u bolje ruke, upravo u one ruke koje nesebičnim i predanim radom za dobro ljudi izazivaju divljenje i pružaju primjer svima nama - istaknula je Šuica u obraćanju u Hrvatskom saboru.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/isusovac-tvrtko-barun-dobitnik-nagrade-europski-gradanin-na-prijedlog-hdz-ovih

Pomoć i nada

Šuica je dodala da se premalo javnog prostora posvećuje ovakvim aktivnostima pojedinaca i službi koji su jedina nada za ljude koje je krajnja nužda i ugroženost života natjerala na napuštanje doma i put u nepoznato.

- Uvijek je briga o onima s margine bila najteža, ali je i najviše obogaćivala ljudsko srce u spoznaji da je učinjeno dobro. Radosna sam što smo kroz dodjelu nagrade Europski građanin pomogli ojačati medijsku prisutnost i pronijeti glas o aktivnostima Isusovačke službe.

Središnja proslava u Bruxellesu

Središnja proslava za laureate iz svih država održat će se u Europskom parlamentu u Bruxellesu u srijedu, 11. listopada. Proslavu će uveličati nastup „Klape Barun“ - čiji su članovi sami dobitnik nagrade Tvrtko Barun te njegovih sedmero braće i sestra.