Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odgovarao je na pitanja novinara u Hrvatskom saboru. Donosimo njegove ključne poruke:

O NOVOJ MINISTRICI

Početkom idućeg tjedna, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković trebao bi na saborskom Odboru za vanjske poslove i Odboru za europske poslove predstaviti novu ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić, nakon čega bi odmah Hrvatski sabor i glasovao o povjerenju na plenarnoj sjednici. Siguran sam da će gospođa Pejčinović Burić kao nova ministrica sjajno obavljati svoj posao i da ćemo nastaviti s uspjesima u jednom, rekao bih, mirnom razdoblju koje je pred Vladom. Još ovog tjedna trebali bi se pak rekonfigurirati saborski odbori, tj. predsjednička i potpredsjednička mjesta koja još nisu usklađeni s novom parlamentarnom većinom.

O SNAZI HDZ-a

HDZ je nakon parlamentarnih i lokalnih izbora pokazao da je daleko najjača politička stranka. Predvodimo vladajuću većinu u Saboru, imamo 19 ministara i premijera, imamo 13 župana, upravljamo sa 62 grada i 204 općine... Od ranih 90-ih i dr. Franje Tuđmana HDZ ovako nije bio snažan! Stoga ostavka g. Stiera nikako neće i ne može, kako neki priželjkuju, utjecati na jedinstvo unutar naše stranke.

O SURADNJI SA STIEROM

G. Stier u svojoj je izjavi naglasio da daje punu podršku predsjedniku Vlade i HDZ-a, pa ni po čemu ne mogu iščitati da, kako tvrdite, kani napustiti HDZ ili se kandidirati za predsjednika stranke. Poštujem odluku g. Stiera - njegovo je pravo ocijeniti kako može najbolje politički djelovati - no po meni je ostavka bila nepotrebna. Veselim se našoj suradnji u Klubu HDZ-a, zajedničkoj podršci radu predsjednika Vlade i Vlade u cjelini te svjedočenju kršćanskih načela!