(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković predstavio je u Hrvatskom saboru prijedlog Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Predlagatelj je Vlada RH.

Izlaganje predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Zaštita gospodarstva, radnika, OPG-ova…

Ovo nije zakon za Ivicu Todorića, ovo nije „Lex Agrokor“ - ovo je zakon kojim hrvatska država, Vlada RH, a uvjeren sam i velika većina zastupnika u Hrvatskom saboru, štiti interese hrvatskog financijskog sustava, gospodarstva, radnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dobavljača i svih dionika koji su trenutačno uključeni u proces u vezi Agrokora, naše najveće kompanije. Tu moramo biti sasvim jasni i hrvatska javnost toga treba biti u cijelosti svjesna.

Pomoći riješiti problem

Zakon ima svoj politički, gospodarski, financijski, strateški, vanjskopolitički, radno-pravni i poljoprivredni kontekst - sve je to na dnevnom redu Vlade RH, s ili bez ovog zakona. Sve je to na dnevnom redu svih političkih stranaka - s ili bez ovog zakona. Zašto se odlučujemo na ovaj zakon - to je ključ i temeljno pitanje. Kada socijalno-tržišno gospodarstvo dođe u poteškoće i kada dionici procesa nisu u stanju pronaći rješenje - u toj situaciji Vlada i institucije države trebaju preuzeti odgovornost i pokušati pomoći riješiti problem. To je i smisao i svrha ovog zakona. Važno je da svi u potpunosti shvatimo ratio našeg angažmana.

Štitimo porezne obveznike

Zakonom želimo istodobno zaštiti i porezne obveznike, sve ljude u Hrvatskoj. Društva od sistemskog značaja, naime, određuju se prema broju zaposlenika, prema razgranatosti poslovanja, udjelu u BDP-u, ali i postojećim obvezama takvih društava. Stoga smo kao dva temeljna kriterija stavili da takva društva imaju više od 5.000 zaposlenih te istodobno obveze veće od 7,5 milijardi kuna. Takvih kompanija u RH nema puno, ali one drže 11,5 posto radnih mjesta u Hrvatskoj te čine prihod od 34,6 posto BDP-a. To su činjenice - to ih čini sistemski značajnima.

U skladu s Ustavom RH

Agrokor je privatna kompanija. Hrvatski Ustav, svi naši pravni propisi, štite privatno vlasništvo i slobodu poduzetništva. Od toga ne odstupamo. Zakon je u skladu s Ustavom RH i slijedi nekoliko ustavnih načela: odredbe članka 49. o odgovornosti države u poticanju gospodarskog napretka i socijalnog blagostanja, članka 3. o socijalnoj pravednosti kao jednoj od najviših vrednota našeg ustavnog poretka, članka 16. o općem načelu razmjernosti u Ustavu RH, prema kojem se sloboda ili prava mogu ograničiti razmjerno pojedinom slučaju, tj. potrebama situacije. I na kraju ono najvažnije - ovaj zakon slijedi članak 50., stavak 2., o razmjernosti u ograničenju poduzetničkih i vlasničkih prava.

Europska praksa

Zakon nije pisan napamet. Pisan je, doduše, u ubrzanoj proceduri jer su okolnosti takve, ali na temelju sličnih situacija u kojima su se našle i druge države Europske unije. I druge su države posezale za posebnim pravnim režimima pri ovakvim nekontroliranim situacijama u gospodarstvu. Sve su one nastojale riješiti problem radi općeg dobra i u najboljem interesu svih dionika procesa. Pritom vodimo računa da ovo pitanje ima i međunarodnu dimenziju - Agrokor je velika kompanija ne samo za Hrvatsku, nego i u susjedstvu.

Održivo restrukturiranje - očuvanje radnih mjesta

Proces restrukturiranja treba biti održiv, da zadrži zaposlenike, a da istodobno „pravni zid“ oko kompanije - koji bi podrazumijevao i moratorij na tražbine vjerovnika - osigura da svi dijelovi društva nastave s poslovanjem te, najvažnije, s prihodima. A ti novi prihodi ovakvog društva - u kojem i dalje postoje tvrtke koje kvalitetno posluju - generirali bi novac za postupno vraćanje dugova, održivo restrukturiranje i kvalitetno pozicioniranje na našem i susjednim tržištima. Cilj nam je riješiti problem na odgovoran način.

Poziv na suglasje

Očekujem od svih vas da prepoznate važnost trenutka te da oko ovog pitanja - bez obzira na lokalne izbore i političke razlike - pokušamo pronaći suglasje. Poruka kako ćemo glasovati, kako ćemo postupiti, bitna je ne samo za hrvatsku javnost, nego i za kreditore, međunarodne financijske institucije, rejting agencije...

SASTANAK KLUBA ZASTUPNIKA HDZ-a

U Hrvatskom saboru se - uoči predstavljanja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku - sastao Klub zastupnika HDZ-a na kojem su bili predsjednik Plenković te brojni članovi Vlade.