Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić danas je dao izjavu za medije. Tema je bila mogući dogovor o izboru ustavnih sudaca u Saboru i osnutku istražnog povjerenstva za Agrokor.

Donosimo Bačićeve ključne poruke:

O MOGUĆEM DOGOVORU

Još nije postignut dogovor, razgovaramo. Rekao bih da smo korak bliže imenovanju ustavnih sudaca. Od prvog dana ističemo da se HDZ ne protivi istražnom povjerenstvu, ali uz jedan jedini dodatak koji je prevažan i na kojem cijelo vrijeme inzistiramo - da se imenovanjem povjerenstva i njegovim djelovanjem ne ometa rad DORH-a na istom slučaju. Stoga s kolegama iz SDP-a brusimo na koji bi se način to omogućilo.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ne-zelimo-da-rad-bilo-kakvog-povjerenstva-utjece-na-aktivnosti-pravosudnog-sustava

O ČLANOVIMA MOGUĆEG POVJERENSTVA

Nismo još usuglasili kandidate za članove mogućega istražnog povjerenstva. U svakom slučaju, članovi istražnog povjerenstva - ako se osnuje - ne smiju biti zastupnici koji bi mogli svjedočiti o Agrokoru jer su u to doba bili članovi izvršnih tijela, Vlade, nadzornih odbora, HBOR-a... Jasno, to načelo vrijedi za zastupnike i HDZ-a i oporbe.

O ISPUNJAVANJU PREDUVJETA

Prema zakonu o istražnim povjerenstvima, njima predsjedavaju predstavnici oporbe - i tu nema nikakvih problema. O tome tko će predsjedavati dogovorit ćemo se kada i ako usuglasimo sva ostala pitanja. Na tome radimo polako i odgovorno. Povjerenstvo možemo osnovati i sutra, i za 5 dana, i za 10 dana, ali moramo prvo dogovoriti sve uvjete kako se ne bi ometala DORH-ova istraga.

O NEOMETANJU ISTRAGE

I sada, dok još traju izvidi, dio dokumentacije koja je potrebna DORH-u teško da može u istom trenutku biti i u Saboru. Došlo bi do bespotrebnog i potencijalno štetnog poklapanja. Već šest mjeseci DORH neometano, mirno provodi predistražne radnje - što može zahvaliti i činjenici da nismo imenovali saborsko povjerenstvo.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/zanimljiva-je-uskladenost-bernardica-i-todorica-istragu-o-kriminalu-zele-prebaciti