U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava  u nedjelju 3. prosinca, naša zastupnica Ljubica Lukačić - u saborskoj stanci u ime Kluba HDZ-a - pohvalila je zakonski okvir koji je u zadnjih godinu dana donesen za tu kategoriju građana, no i poručila da u društvu još uvijek vlada niska razina svijesti o osobama s invaliditetom:

- Zajednički rad osoba s invaliditetom i Vlade RH, predvođene predsjednikom Plenkovićem, pokazao se vrlo plodonosan: u ovoj godini donesen je niz zakona i podzakonskih akata kojima se poboljšala kvaliteta života osoba s invaliditetom.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/vlada-je-pokazala-da-kvalitetno-rjesava-probleme-osoba-s-invaliditetom

Podizanje razine svijesti

Ali, zamolila je zastupnice i zastupnike te sugrađan(k)e i medije da „zajedno podižemo razinu svijesti o osobama s invaliditetom“:

- Jedino na taj način može izjednačavati njihove mogućnosti. Osobe s invaliditetom to zaslužuju! No ne činite iz samilosti, nego zato što nas na to obvezuje Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom koju je Hrvatska potpisala kao treća zemlja u svijetu, a ratificirala kao četvrta.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-trajno-brine-o-pravima-osoba-s-invaliditetom-i-zeli-da-uvijek-imaju-svog

Prijenosi na znakovnom jeziku gluhih osoba

Izražavajući uvjerenje da će tijekom iduće godine biti donesen još veći broj zakonskih propisa kojima će se poboljšati kvaliteta života osobama s invaliditetom, zastupnica Lukačić pohvalila je i predsjednika Hrvatskog sabora gordana Jandrokovića koji je, kako je naglasila, učinio sve kako bi sjednice Sabora i Vlade u televizijskom prijenosu mogle pratiti gluhe osobe.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/hvala-zastupnici-lukacic-od-danas-se-sjednice-prenose-uz-prijevod-na-znakovni-jezik

PLENKOVIĆ S PREDSTAVNICIMA UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

Dan prije, u četvrtak 30. studenog, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislavom Bobušem, saborskom zastupnicom Ljubicom Lukačić, pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak te predstavnicima ostalih saveza udruga osoba s invaliditetom.

Razgovarali su o nastavku suradnje i djelovanju na poboljšanju položaja osoba s invaliditetom te mjerama i aktivnostima koje Vlada u tom cilju poduzima.

Zahvala na dobroj suradnji

Predstavnici udruga zahvalili su predsjedniku Plenkoviću na konstruktivnom dijalogu i naglasili dobru suradnju koju imaju s ministrima. U raspravi su ukazali na probleme s kojima se svakodnevno susreću u praksi te sugerirali mogućnosti njihovog rješavanja.

Plenković je naglasio otvorenost Vlade za suradnju te njenu opredijeljenost za politiku uključivanja osoba s invaliditetom u svim područjima društvenog života.