Apsolutnom većinom od 78 glasova za (i samo 35 protiv) zastupnici su na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora potvrdili mr. sc. Mariju Pejčinović Burić za novu potpredsjednicu Vlade RH te ministricu vanjskih i europskih poslova.

Ministrica Pejčinović Burić, koja je dosad bila državna tajnica u MVEP-u, odmah je i prisegnula da će svoju novu dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav i zakone te se zauzimati za svekoliki razvoj Hrvatske, a primopredaju će imati - kako je samo najavila - sutra ili prekosutra.

Bez spekulacija o stabilnosti

- S njezinim imenovanjem zaokružit ćemo proces rekonfiguracije Vlade. Nastavljamo se baviti onim što smo i dosad radili, rješavanjem problema koji muče hrvatske ljude i svladavanjem izazova koji su pred našom državom, ali sada bez dodatnih okolnosti i spekulacija o stabilnosti Vlade - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković nakon potvrde nove ministrice.

Prije samog glasovanja na saborskoj sjednici, Plenković je saborskom Odboru za vanjsku politiku i Odboru za europske poslove predstavio tada još kandidatkinju za ministricu Pejčinović Burić:

Ekonomistica, poliglotkinja, diplomatkinja

- Gospođu Pejčinović Burić osobno poznajem već 25 godina, otkad smo zajedno krenuli u aktivnosti na europskom putu Hrvatske. Osim Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, završila je i poslijediplomski program na College of Europe. Govori francuski, engleski, španjolski i njemački. Kao poliglot i dužnosnica s političkim i diplomatskim iskustvom - koja je veliki dio karijere posvetila upravo vanjskim i europskim poslovima - siguran sam da će svoju novu dužnost obnašati odgovorno i kvalitetno, pridonoseći realizaciji Programa Vlade RH u skladu s našim nacionalnim interesima i međunarodnim pravom. Za mene kao premijera izrazio je važno da ministrica vanjskih i europskih poslova bude istodobno i potpredsjednica Vlade kako bi u političkom smislu upravo to ministarstvo ima dodatnu snagu i dodatni položaj u Vladi RH.

Jedna od EU vlada s najviše žena

Predsjednik Plenković je zaključno istaknuo da će imenovanjem Marije Pejčinović Burić Vlada RH biti jedna od vlada europskih zemalja koja u svom sastavu ima najviše žena.

Pejčinović Burić u svom je predstavljanju, među ostalim, istaknula da je jedna od najvažnijih odrednica rada MVEP-a odnos s Bosnom i Hercegovinom te da će u tom smjeru i ići njezin angažman.

FURIO RADIN - POTPREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA

Zastupnici su izglasali i Furija Radina, predstavnika nacionalne manjine, kao novog potpredsjednika Hrvatskog sabora sa 109 glasova za i jednim glasom protiv.

- Nakon dugo vremena imamo potpredsjednika Sabora iz redova nacionalnih manjina - napomenuo je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.