Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u Hrvatskom saboru u raspravi o povjerenju ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić.

Povjerenje ministrici

Istaknuo je da je Nada Murganić kvalitetna ministrica koja uživa njegovo veliko povjerenje i u stručnom i u ljudskom pogledu.

- Stojim iza nje u cijelosti! - poručio je.

Začuđuje ga što je 30-ak zastupnika oporbe pokrenulo inicijativu o izglasavanju nepovjerenja ministrici zbog proceduralnog propusta u ranoj fazi tehničke pripreme nacrta prijedloga Obiteljskog zakona.

Izmjena procedure

- Tekst koji je došao na Internet portal elektronskoga savjetovanja nije bio na Vladinoj koordinaciji, nije uopće došao ni do bilo kojega drugog resora ni do Ureda predsjednika Vlade. A većina vas je bila u izvršnoj vlasti i zna o čemu govorim. Osobno preuzimam odgovornost za taj propust.

Plenković je zastupnicima pojasnio da je, nakon što je uočen taj propust, promijenjena procedura pa se sada signalizira Vladi, odnosno Uredu predsjednika, Uredu za zakonodavstvo i Tajništvu Vlade što je bitno i što je relevantno u pojedinom zakonskom tekstu koji ide u elektronsko savjetovanje.

 - Dakle, radimo lagani, razumni, ljudski i prirodni filter kako se ne bi događale situacije koje izazivaju veliku pozornost javnosti, a u svojoj su biti nevinog karaktera.

Nerazmjeran potez oporbe

Smatra da pokretanje procedure za izglasavanje nepovjerenja ministrici zbog ovog slučaja nije primjereno te da propust nije razmjeran instrumentu koji se želi koristiti.

- Prijateljski govoreći, čini mi se da je to malo više nego što treba - poručio je predsjednik Vlade oporbenim zastupnicima.

Protuustavni SDP-ov zakon

Radna skupina i stručnjaci u Ministarstvu rade na tekstu, kazao je, a kad bude spreman za ponovno upućivanje u javno savjetovanje, ići će u proceduru.

- Bit će niz prigoda da se zakonski prijedlog i raspravi i poboljša i amandira i na kraju usvoji kao tekst koji neće biti ni kontradiktoran ni nedorečen, kao što je to bio Obiteljski zakon iz mandata SDP-ove vlade - o kojem se negativno očitovao Ustavni sud i zbog čega smo i morali donijeti odluku da se radi novi, cjeloviti zakon.

Demografska revitalizacija

Istaknuo je, na kraju izlaganja, da ministrica Murganić predano radi na možda najvažnijoj temi u političkom smislu za hrvatsko društvo i budućnost, a to je demografska revitalizacija.

- Mjere koje smo do sada donosili, bilo efekti porezne reforme, bilo roditeljske naknade, i čitav niz mjera koje ćemo donijeti u idućoj godini, trebaju pomoći demografskoj revitalizaciji. A ministrica Murganić bit će predvodnica u tom procesu!

MURGANIĆ: Odgovorno vodim Ministarstvo!

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (i predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“) Nada Murganić naglasila je da nije od onih koji se vraćaju u prošlost u smislu da stalno govore o tome što su u resoru zatekli.

Kazala je kako se ipak mora osvrnuti na neke činjenice, s obzirom da se upravo nju neutemeljeno proziva za puno toga što je učinjeno u prošlosti. Podsjetila je da je Ustavni sud intervenirao na Obiteljski zakon i iz 2014. i iz 2015. te da su se mnogi građani stoga našli zakinutima.

- To je razlog, a ne „nametanje novog svjetonazora“ kako insinuira SDP, zašto se moralo ići u izradu novoga Obiteljskog zakona.

Stručna rasprava, a ne podjele

Istaknula je da ovaj zakon ima i svjetonazorski karakter te da će stoga oko njega uvijek postojati prijepori.

- Trebali bismo imati kvalitetne i stručne rasprave, ali nažalost često zapadamo u situaciju „ili mi ili oni“.

Zaključila je da se u godinu dana puno napravilo u njezinom resoru te kako bi voljela da se više govorilo o radu Ministarstva, a manje o ideološkim temama.