Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković istaknuo je da je prema Zakonu jasno da istražno povjerenstvo odmah prestaje s radom ako se pokrene sudski postupak o temi koja je predmet njegovog interesa - kao što će vjerojatno biti u slučaju Agrokor.

- Zakon je jasan, stoga me iznenađuju tvrdnje predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je iznio niz neistina.

Bernardići pojma nemaju

Apostrofirao je, prvo, Bernardićevu tvrdnju da premijer Plenković „krije“ podatke o poslovanju Agrokora, da o njima ne želi javno govoriti, iako se zna da se svakog 10. u mjesecu na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta objavljuje mjesečno izvješće o gospodarskom i financijskom stanju tog koncerna.

- Svatko tko prati situaciju u Agrokoru zna za to, ali očito da Bernardić to ne prati, da nema pojma, iako mu je kolega Bačić na zasjedanju Hrvatskog sabora donio jedno takvo izvješće. On ga nije valjda niti pročitao, ne zanima ga, a očito namjerno manipulira.

Bernardić bi isljeđivao one koji poštuju zakon!?

Osvrnuo se i na Bernardićevu „izjavu“ da će se povjerenstvo za Agrokor baviti otkrivanjem kriminala, iako svi koji su makar i čuli za pravnu državu znaju da se otkrivanjem kriminala bave policija i DORH. Tvrdnju pak o tome da bi DORH trebao ispitati one koji će biti protiv povjerenstva ako se pokrene istraga Jandroković je ocijenio neobičnom i opasnom.

- Dakle, prema Bernardiću bi oni koji poštuju zakon trebali biti predmet istrage - te izjave pokazuju njegovu veliku nekompetenciju ili namjerno manipuliranje činjenicama!

Odluka Županijskog suda

Ponovio je da će se pričekati odluka Županijskog suda - ako on kaže da se otvara istraga i ako to postane pravomoćno, povjerenstvo će sukladno Zakonu prestati s radom. Istaknuo je da HDZ poštuje zakon, dok bi druga strana, Most i SDP, htjeli iz svojih politikantskih razloga da Hrvatski sabor krši zakon.

- To jednostavno nije moguće. Kako bi ljudi radili u istražnom povjerenstvu svjesni da krše zakon?! Razumijem njihove dnevnopolitičke razloge, ali to je neprihvatljivo. Ako se pokrene sudski postupak, povjerenstvo prestaje s radom.

SDP-ove ucjene

Na pitanje o dogovoru HDZ-a i SDP-a o osnivanju povjerenstva, Jandroković je rekao da su oni prvo ucjenjivali HDZ, cjelokupnu javnost i hrvatske građane jer su to povezali s izborom ustavnih sudaca.

- Mi smo ostvarili svoj cilj, a oni su očito izabrali krivu metodologiju.