Neće to biti ni prvi ni posljednji zakon koji će biti preispitan na Ustavnom sudu, a mišljenje će nam dobro doći u kreiranju drugih zakona. To je njihovo pravo - komentirala je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike (i članica Predsjedništva HDZ-a) Nada Murganić tijekom saborske rasprave o Zakonu o udomiteljstvu najavu HNS-a da će tražiti ocjenu njegove ustavnosti.

Dobrobit djece

Napomenula je da ovakav prijedlog zakona ne krši Ustav:

- Da mislimo da krši, ne bismo ovakvo rješenje uputili u proceduru. Zakon je dugo prisutan u javnom prostoru, a struka se pozitivno opredijelila. Puno smo truda uložili u njegovu izradu. Cilj nam je dobrobit djece i jačanje udomiteljskih obitelji. Zakon će u velikoj mjeri pridonijeti poboljšanju udomiteljstva i povećanju broja djece koja će se udomiti.

Zašto SDP nije donio Zakon?

Na komentare da novi zakon dopušta mogućnost udomljavanja samcima, ali ne i istospolnim partnerima, odgovorila je da joj je žao što takva rješenja nisu propitivali kada su stavljena u Obiteljski zakon 2015. godine:

- A taj je zakon donesen dok su HNS i SDP bili skupa na vlasti. Tu odredbu provodimo jer je zakon na snazi. A i mogućnost udomljavanja kakva je u sadašnjem zakonu nismo htjeli narušavati jer mislimo da je to rješenje dobro. Uostalom, zašto SDP nije donio Zakon o udomiteljstvu dok je mogao?

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-ima-jasan-i-principijelan-stav-ne-prihvacamo-amandman-koji-bi-zivotnim

Različitosti u koaliciji

Ocijenila je i da u koaliciji HDZ-a i HNS-a nema „problema“:

- Svi dobro radimo svoj posao. Koalicija i postoji kako bi se istaknule različitosti, ali i kako bi se u dogovoru postigla bolja i kvalitetnija rješenja.