Nakon redovitog sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković izjavio je novinarima na Markovu trgu da je logično da oni koji su posuđivali novac Agrokoru i imaju potraživanja postanu i njegovi suvlasnici:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ostvarili-smo-sve-ciljeve-ocuvali-agrokor-i-radna-mjesta-pomogli-dobavljacima-i

- Tako će, između ostalih,  u vlasničkoj strukturi biti i Sberbank i VTB, pri čemu moramo podsjetiti da su njihova potraživanja nastala u vrijeme bivšeg vlasnika i bivše uprave. Da nije donesen Zakon o izvanrednoj upravi, sami Agrokor, tvrtke u njegovom sustavu i stotine dobavljača, malih i velikih, završili bi u bankrotu. A i tisuće i tisuće hrvatskih ljudi ostale bi bez posla.

Gdje smo bili prije godinu dana?

Istaknuo je da se tijekom izvanredne uprave konsolidirao ne samo Agrokor, nego i veliki dobavljači, a oni mali, poput OPG-ova, isplaćeni su u stopostotnim iznosima:

- Kad danas ocjenjujemo ovaj rasplet, moramo voditi računa o tome gdje smo bili prije godinu dana i tko je bio odgovoran za krizu. Uvjeren sam da će ova priča uspješno završiti, da će se postići nagodba. I to će biti do sada najveći uspjeh naše Vlade!

O Konvenciji u srijedu

Jandroković je najavio i da će saborska sjednica u srijedu početi aktualnim prijepodnevom, nakon čega će se raspravljati o Konvenciji Vijeća Europe, a u četvrtak o oporbenoj „inicijativi“ o opozivu  potpredsjednice Vlade dr. sc. Martine Dalić.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zelim-zahvaliti-martini-dalic-ocuvali-smo-poslovanje-agrokora-i-tisuce-radnih

Politički tajnik & politika stranke

Upitan može li Davor Ivo Stier ostati na mjestu političkog tajnika HDZ-a, odgovorio je:

- O tome ćemo razgovarati unutar stranke kada za to dođe vrijeme. A neće proći dugo vremena. Predsjednik Plenković u više je navrata na sjednici Predsjedništva HDZ-a naglasio da se ne radi o „penaliziranju“ onih koji se protive ratifikaciji Konvencije, jer toga neće biti, nego o načelima: svi zajedno bismo trebali, a posebno politički tajnik, braniti službenu politiku stranke. Podsjećam da su punu potporu ratifikaciji i predsjedniku HDZ-a već dali - nakon demokratske unutarstranačke rasprave - ne samo Predsjedništvo HDZ-a, nego i svi naši županijski odbori, njih 21, kao i zajednice.

Neka objasni na koga je mislio

Što se tiče izjave o „(anti)klerikalcima“, o „ucjenjivanju osoba iz hijerarhije Crkve“, Jandroković je napomenuo da bi bilo dobro da Stier objasni je li mislio na nekog u HDZ-u ili izvan HDZ-a:

- Ono što je kazao vrlo je neugodno, čak i uvredljivo. Pa neka objasni o čemu je i o kome je točno govorio. Jer, ne znam nikog u HDZ-u tko bi se pronašao u tim Stierovim riječima.

Koalicija nastavlja uspješno raditi

Vezano uz izbor voditelja Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a kazao je da očekuje da će se sve ubrzo razjasniti i da će koalicija nastaviti uspješno raditi.