(VIDEO) Na Središnjoj komemoraciji na Bleiburškom polju, nakon mise zadušnice, u govoru se - uime Hrvatskog sabora - obratio njegov predsjednik (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković. Govor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Sabor će nastaviti pokroviteljstvo

Posebna mi je čast pozdraviti vas - i u osobno ime, i u ime Hrvatskog sabora. I ove godine, zajedno s Hrvatskom narodnim saborom Bosne i Hercegovine, Hrvatski sabor je pokrovitelj komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i svim poslijeratnim žrtvama komunističkog režima. Kao predsjednik Hrvatskog sabora, obećavam da će se pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad komemoracijom nastaviti i u budućnosti.

Sućut obiteljima žrtava komunističkog terora

Okupili smo se da se poklonimo žrtvama strašnih zločina i članovima njihovih obitelji, da im izrazimo našu najiskreniju sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji. Okupili smo se da se podsjetimo, ali i utvrdimo našu odgovornost i obvezu čuvanja istine te aktivnog suprotstavljanja svim oblicima totalitarne vladavine. Na Bleiburškom polju i u kolonama smrti, na Križnom putu, dogodila su se strašna stradanja. Stotine tisuća nedužnih civila i razoružanih vojnika morali su propješačiti brojne kilometre kroz bivšu državu, dok ih smrt nije sustigla. Ta su stradanja danas simboli patnje hrvatskog naroda i jedan su od najtežih događaja u našoj povijesti.

Osuda totalitarizama

Danas, kada imamo svoju državu, obveza je svih nas stalno se podsjećati na sve žrtve koje su pale za nju. Obveza je svih nas učiniti da se više nikada ne ponove strašni zločini učinjeni iz bilo kojeg razloga, zbog bio koje ideologije. Naša je odgovornost čvrsto osuditi svaku nedemokratsku, autoritarnu i totalitarnu vladavinu. Naša je obveza izraziti poštovanje svakoj žrtvi, koja se predano, hrabro i časno suprotstavila svakom obliku takvog režima. Naša je odgovornost postaviti jasnu razliku između tragične prošlosti i mirnog i demokratskog društvenog poretka današnje Hrvatske. Suprotstaviti se i prevladati svaku duboku podjelu i neprijateljstvo među ljudima i narodima.

Istražiti sve zločine

Naša je obveza učiniti sve da se nijedan zločin ne prešuti, već da se procesuira i počinitelji zločina budu kažnjeni. Naglašavam da je na Bleiburgu, ali i mjesecima nakon njega, počinjena masovna likvidacija ljudi - presudama bez suđenja. Ti su zločini bila jedna od najdublje zakopanih tajni, a oni koji su ih počinili nikad nisu bili izvedeni pred sud pravde. Ako se dogovorno želimo suočiti s prošlošću, trebamo toga biti svjesni. Hrvatska kao suverena država ima odgovornost promicati i čuvati slobodu, demokraciju, poštovanje ljudskih prava i vladavinu zakona.

Bez istine nema istinske pomirbe

O svim zločinima počinjenim u totalitarnim i nedemokratskim režimima važno je govoriti i znanstveno ih istražiti. Jer bez istine i sjećanja nema istinske pomirbe. A pomirba se može postići samo prihvaćanjem odgovornosti, traženjem oprosta i jačanjem moralne obnove društva. Žrtve tragedije na Bleiburgu i svim Križnim putovima, žrtve Domovinskog rata, kao i sve žrtve totalitarne vladavine, moraju se uvijek spominjati da se njihova priča i tragedija više nikada ne ponove, ali i ne zaborave. Jer, kao što je poznato, narodi koji zaboravljaju svoju povijest osuđeni su na svoje ponovne tragedije.