Glavni tajnik HDZ-a (i potpredsjednik Hrvatskog sabora) Gordan Jandroković komentirao je tri, kako se to kaže, aktualne političke teme: prijedlog da se otvore arhivi iz doba komunizma i panika koju je to izazvalo među pojedinim političkim opcijama, podmetanja na račun Ivana Anušića nakon što je objavljena njegova kandidatura za osječko-baranjskog župana te koalicija HDZ-HSS u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Donosimo sažetke izjava glavnog tajnika HDZ-a:

O OTVARANJU KOMUNISTIČKIH ARHIVA

Inicijativa da se dokumenti Saveza komunista i državnih tijela nastali do kraja 1990. učine dostupnima javnosti nije nova, ona je kompatibilna s našim najavama o odgovornom suočavanju s prošlošću - koju HDZ zagovara već dulje vrijeme. Uostalom , predsjednik Plenković najavio je osnutak povjerenstva koje bi se na stručan i pluralističan način bavilo upravo tom temom.

Otkrivanje istine vrlo je važno za hrvatsko društvo - i ne vidim razloga da protiv otvaranja arhiva bude bilo tko, osim onih koji su možda osobno ugroženi ili kompromitirani. Primarno svima nama treba biti interes da saznamo što se zaista događalo u tih 45 godina totalitarne Jugoslavije. Oni koji su sada zabrinuti zacijelo to najbolje znaju, ali nisu oni ti koji trebaju određivati hoće li se arhivi otvarati ili ne.

O „SLUČAJU“ ANUŠIĆ

Događaj zbog kojeg je Anušić uvjetno osuđen zbio se prije punih 18 godina, a u međuvremenu je on već 12 godina načelnik Općine Antunovac te je dva puta biran u Hrvatski sabor. Zanimljivo, ta se informacija „pojavila“ nakon što je objavljena Anušićeva kandidatura za župana - očito su u pitanju politički razlozi.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/interesne-skupine-vide-da-imam-velike-sanse-za-pobjedu

Kolega Anušić, što nije nikakva tajna, pogriješio je u mladima danima, dobio kaznu, a nakon nje - u 18 godina - više nije ponovio nijedno kažnjivo djelo. Ovaj mu se namjerno plasirani „slučaj“, kao hrvatskom branitelju i dragovoljcu Domovinskog rata, čovjeku koji je već dugo u politici i na čelu jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj, neće negativno odraziti na kandidaturu.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/ivan-anusic-kandidat-za-osjecko-baranjskog-zupana-ivana-sojat-za-osjecku

O KOALICIJI S HSS-om

Vjerujem da je koalicija HDZ-HSS-HSLS u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vrlo snažna politička opcija - koja će ostvariti pobjednički rezultat! Prema narodnjačko-demokršćanskom načelu supsidijarnosti koji njegujemo, stranačke organizacije HDZ-a na županijskim, gradskim i općinskim razinama mogu same birati s kim će koalirati.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/hdz-hss-i-hsls-u-koaliciji-na-izborima-u-bjelovarsko-bilogorskoj-zupaniji