Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je - bez kvoruma - raspravljao o „ustavnom roku za predlaganje i odlučivanje o povjerenju novim ministrima“. Na „sjednici“ su - osim predsjednika Odbora Roberta Podolnjaka (Most) - sudjelovala još samo četvorica članova, i to isključivo iz SDP-a, te polovica pozvanih ustavno-pravnih stručnjaka. Ustvrdili su da je „30 dana maksimalni rok u kojem bi premijer trebao predložiti nove ministre, a Sabor o njima odlučivati“.

Sjednica Sabora - nakon izbora!

Na taj je igrokaz reagirao (iz Cavtata) glavni tajnik HDZ-a te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, odbacivši zaključke Odbora.

- HDZ nije sudjelovao na sjednici Odbora jer je prekasno sazvana. Mi se ponašamo u skladu s Ustavom i Poslovnikom te mogu samo ponoviti - sjednica Hrvatskoga sabora održat će se nakon lokalnih izbora. Sjednice saziva predsjednik, a to ću napraviti u terminu koji sam i najavio - istaknuo je Jandroković te dodao da HDZ i dalje ima neupitnu većinu.

„Sjednica“ bez kvoruma

Nastavio je da je današnja „odborska sjednica“ bila neformalna rasprava koju su proveli zastupnici SDP-a i Mosta, demonstrirajući da su sve bliže i službenoj koaliciji:

- Što se tiče tih tzv. zaključaka, oni nas ni na što ne obvezuju. Bio je to najobičniji igrokaz budući da nisu imali kvorum.

Plenković: Novi ministri na idućoj saborskoj sjednici

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković također je komentirao (iz Đakova) današnju „sjednicu“ te izrečena mišljenja partnerskih zastupnika iz SDP-a i Mosta te nekih ustavno-pravnih stručnjaka:

- Mogu kazati što god žele. Koliko sam uspio nakratko pročitati, vidim da su i oni svjesni da nema nikakvih obvezujućih rokova. To i sami itekako znaju. Prema propisima je jedino normalno to da se na prvoj idućoj sjednici Sabora novi ministri predstave pred nadležnim odborima. To će tako i biti - ne vidim uopće čemu drama. Nisam nešto posebno impresioniran njihovim komentarom.