U raspravi u Hrvatskome saboru o oporbenoj inicijativi za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je oporbenim zastupnicima da će im propasti i ova, kao i svih pet dosadašnjih, inicijativa za izglasavanje nepovjerenja nekom od članova Vlade ili Vladi u cjelini.

Još jedan „pokušaj“ diskreditacije

Predsjednik Plenković sudjelovao je u Hrvatskome saboru u raspravi o pitanju povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, koje je pokrenuo 31 oporbeni zastupnik, a Vlada ga je u svome očitovanju odbila kao u potpunosti neosnovan i neutemeljen.

- U ime Vlade, a i kao predsjednik Vlade, i na temelju očitovanja koje smo vam dostavili u pisanom obliku, u cijelosti odbijam sve navode iz vašega prijedloga, budući da su neutemeljeni i da će proći jednako kao svih vaših pet dosadašnjih inicijativa za opoziv ministara ili za nepovjerenje cijele Vlade.

Naglasio je kako se kod ovakvih oporbenih inicijativa kontinuirano radi o pokušaju političke diskreditacije i traženja niza problema u brojnim rješenjima koje i ministar Kujundžić i cijela Vlada nalazi za sve akumulirane probleme u brojnim sektorima i hrvatskome društvu općenito.

Najneprimjerenija inicijativa do sada

- Vi koji ste nekada bili na vlasti, a sada ste oporba, pridonijeli ste akumuliranju problema hrvatskoga zdravstva. I to fino!

Osvrnuo se i na pokretanje ove inicijative koja je, podsjetio je, krenula ovoga ljeta nakon tragične smrti mladoga čovjeka u Zaprešiću.

- Vama nije trebalo ni više od par sati da jednu ljudsku tragediju iskoristite za upravo ovu raspravu koju ste htjeli tada pokrenuti. Dakle, ono vaše skakanje i svi nastupi su se sveli na to da bi se danas razgovaralo o povjerenju ministru Kujundžiću. Smatram da to nije dobro. Pridonijeli ste stvaranju histerije.

Naglasio je kako je uvijek loše kada netko izgubi život, a posebice mladi čovjek.

- Međutim, totalno suprotno od onoga na što ste i tada aludirali, mladi čovjek je izgubio svoj život zato što je imao i urođene zdravstvene probleme, tešku srčanu bolest i to je bio pravi razlog da ga više nema među nama.

Upravo iz tog razloga  predsjednik Plenković ovu inicijativu drži najneprimjerenijom od svih do sata.

- Zlorabili ste nešto što se ne zlorabi - naglasio je i dodao da bi i u političkome aktivizmu bilo dobro imati minimalnu razinu etike.

Zdravstveni sustav prvi puta u prošloj godini bez gubitaka

Predsjednik Plenković poručio je zastupnicima kako je modernizirati hrvatsko zdravstvo izrazito zahtjevan zadatak, a posebice je zahtjevno učiniti ga financijski održivim.

- U godini kada imamo proračunski suficit od 2,7 milijardi kuna, imamo financijske snage da u rebalansu proračuna preraspodijelimo zdravstvu još milijardu i sto milijuna kuna. Nije se još nikada dogodilo da je hrvatski zdravstveni sustav u prošloj godini bio bez gubitaka - naglasio je predsjednik Vlade i dodao da je u mandatu njegove Vlade i ministra Kujundžića smanjila ukupni deficit u zdravstvu s 8,2 milijarde na 7,8 milijardi kuna.

U 2018. godini, nastavio je, Vlada je prihod Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje povećala za 20 posto, s 2,5 na 3 milijarde kuna.

Sredstva za posebno skupe lijekove

Naglasio je i da nikada u državnom proračunu nije bilo više sredstava za posebno skupe lijekove nego sada, a ukupno je osigurano 1,3 milijarde kuna, što iznosi 1 posto ukupnog državnog proračuna.

Podsjetio je da je Vlada pronašla i sredstva za Spinrazu, lijek za male pacijente oboljele od spinalne mišićne atrofije.

- Osobno sam razgovarao s prvim čovjekom Hoffman La Rochea, koji je nakon tih razgovora u kliničko ispitivanje novoga lijeka uključio i Hrvatsku - kazao je predsjednik Plenković i dodao da danas većina tih pacijenata prima tu terapiju.

Donesen je Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica za 2018.-2020., koji predviđa modernizaciju 29 bolnica, kao preduvjet za realizaciju reformskih mjera. Dodao je da se provode dva ključna načela, načelo supsidijarnosti i načelo funkcionalne integracije, zatim povećanje dostupne zdravstvene zaštite, dizanje kvalitete bolničkih usluga, racionaliziranje troškova.

- Ministar stalno govori o strateškom cilju hrvatskoga zdravstvenoga sustava, a to je uspostava sveučilišne nacionalne bolnice kao krovne institucije u bolničkom sustavu - podsjetio je premijer Plenković i dodao da je Vlada osigurala niz sredstava za kapitalne investicija, a to su u bolničkom sustavu prije svega bolnice u Rijeci i Puli.

Nacionalna dječja bolnica

Kao posebno značajan projekt spomenuo je izgradnju Nacionalne dječje bolnice u Blatu, za što su već osigurana 42,5 milijuna kuna.

Vlada je reorganizirala sustav javne nabave, kada je riječ o potrošnom materijalu, lijekovima i  sofisticiranoj opremi i sada ga koordinira Ministarstvo zdravstva.

Podsjetio je da je u saborsku proceduru upućen i Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kao i reforma hitne službe, te naveo da Vlada poduzima brojne aktivnosti za koje su osigurana sredstva i iz europskih fondova i iz nacionalnog proračuna.

- Ministar i ova Vlada želi učiniti naš zdravstveni sustav puno kvalitetnijim nego što je sada, da zdravstvene usluge budu dostupne, da idemo prema decentralizaciji i kvalitetnijoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jačanju prevencije i boljoj zaštiti pacijenata. Naravno da u tom procesu ima i zakona i planova koji se donose brže, a ima i onih koji su u tijeku, kao što je Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti koji je u stručnom savjetovanju, ići će potom u javno savjetovanje i bit će usvojen početkom 2019. godine.

- U ime Vlade još jednom odbacujem sve navode iz inicijative tridesetak zastupnika - zaključio je predsjednik Plenković.

Poboljšani osnovni zakoni u zdravstvenom sustavu

Nakon predsjednika Vlade, zastupnicama i zastupnicima obratio se ministar zdravstva Milan Kujundžić. Naglasio je da ova Vlada prepoznaje slabosti u zdravstvu, ali i pokazuje da želi reforme što se vidi iz činjenice da već više od deset godina nisu mijenjani osnovni zakoni u zdravstvenom sustavu -  Zakon o zdravstvenom osiguranju i Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

- Mi smo prepoznali da hrvatskom narodu treba bolje i zato smo napravili i jedan i drugi zakon.

Dotaknuo se i hitne helikopterske medicinske službe, ustvrdivši da ona sada dobro funkcionira zahvaljujući helikopterima MUP-a i MORH-a.

- Vlada je osigurala 35 milijuna eura iz EU fondova i raspisat će se natječaj za helikoptere te će Hrvatska vrlo brzo imati helikoptersku službu sličnu onoj u Njemačkoj.

Krenule prioritetne liste u svim bolnicama

Što se tiče prioritetnih lista, ministar Kujundžić je naglasio da se o ozbiljno ugroženim bolesnicima i prioritetnim listama počelo govoriti tek po dolasku ove Vlade, a prošle se godine krenulo i u pilot projekt.

Ove godine krenulo se s prioritetnim listama u svim bolnicama i tijekom ovih devet mjeseci oko 15 tisuća vrlo ozbiljno bolesnih pacijenata obrađeno je u roku jednoga tjedna i započeta je terapija. To je reforma.

Glede pojavnosti i smrtnosti od karcinoma, ministar je naglasio da je nacionalni plan borbe protiv raka napravljen i sada je na savjetovanju stručnih društava, a u proces su uključeni i vrhunski američki onkolozi koji će napraviti recenziju. Vlada će ga donijeti do kraja godine ili najkasnije u siječnju iduće godine, najavio je ministar.

Podignuta kvaliteta usluge

Osvrnuvši se na mjere za ostanak zdravstvenih radnika, ministar Kujundžić je kazao da je Vlada svjesna postojanja depriviranih područja i odlaska liječnika te su stoga za to osigurana sredstva, raspisane specijalizacije, prvenstveno za ono što najviše treba u depriviranim područjima, i sada je već 200 mladih ljudi upućeno na specijalizaciju. Podsjetio je, također, da su nekada mladi liječnici po pola godine i više čekali da počnu odrađivati staž, dok su danas natječaji stalno otvoreni i oni odmah po završetku fakulteta mogu krenuti na staž.

Za razliku od prijašnjih Vlada koje su o funkcionalnom spajanju bolnica samo govorile, ova je Vlada to i napravila. Spojeno je 12 bolnica i time je podignuta kvaliteta usluge.

- Ova Vlada neće samo govoriti, ova Vlada će napraviti nacionalnu dječju bolnicu, kao prvu fazu, a potom i nacionalnu sveučilišnu bolnicu, za budućnost Hrvatske i hrvatske djece - zaključio je ministar zdravstva.

Photo: Pixsell & Vlada RH