Krenuli smo u reformu jer se prilagođavamo dinamici tržišta rada, gospodarskim prilikama i demografskim izazovima! - naglasio je u Hrvatskom saboru ministar rada i mirovinskog sustava (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Marko Pavić. U sabornici se danas, naime, raspravljalo o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Ciljevi mirovinske reforme

Ministar Pavić je objasnio ciljeve (najavljene) mirovinske reforme, te istaknuo da deficit mirovinskog sustava godišnje iznosi 17 milijardi kuna i kako je cilj reforme da mirovine sadašnjih i budućih umirovljenika budu veće.

- Prosječni staž umirovljenika u Hrvatskoj samo je 30 godina. Samo 20 posto hrvatskih umirovljenika ima preko 40 godina radnog staža, mirovine su male i iznose 42 posto prosječne plaće, a godišnji deficit mirovinskog sustava je 17 milijardi kuna. Odnosno, 17 milijardi kuna prikupimo manje nego što je potrebno za isplatu mirovina iz prvog stupa, i on će se s godinama povećavati.

Unaprjeđenje sustava generacijske solidarnosti

Pavić je kazao da se reformom predlaže duži ostanak u svijetu rada i unaprjeđenje sustava generacijske solidarnosti. Poručio je kako „nema nacionalizacije drugog mirovinskog stupa“.

- Najbitnije je da ova Vlada želi veće mirovine za buduće umirovljenike!

Odgovor oporbi

Ono za što se mi borimo u ovoj Vladi je - odgovorio je Pavić oporbenim zastupnicima - da 300 tisuća naših umirovljenika koji su primali minimalnu plaću do 85 posto prosječne ne bude imalo manje od minimalne mirovine.

- To je izazov s kojim smo se mi uhvatili, s kojim se niti jedna Vlada u zadnjih 16 godina nije htjela uhvatiti u koštac.