G. Petrov, pokušavate se izvlačiti posve promašenom tezom! Slobodno izvolite staviti na dnevni red - u skladu s poslovnikom - pitanje povjerenja Vladi RH, pa ćemo vidjeti ima li ga ona ili nema. Dokažite da imate većinu! Ovdje se ne govori o tome ima li ili nema Vlada većinu, nego imate li je Vi. A Vi je nipošto nemate! Zahtjev za Vašim opozivom potpisalo je 79 zastupnika! - istaknuo je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić nakon što smo drugi put danas zatražili stanku u Hrvatskom saboru zbog Petrovljeva izbjegavanja da se točka o njegovom razrješenju stavi na početak dnevnog reda sjednice.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/petrov-vise-nema-legitimitet-parlamentarna-praksa-nalaze-da-se-prvo-raspravi

Donosimo ključne poruke iz istupa predsjednika našeg kluba Branka Bačića:

Utvrditi povjerenje predsjedniku Sabora

G. Petrov, Vi više nemate mogućnost - i to prema Ustavu RH - predsjedati Saborom sve dok se ne utvrdi imate li potrebno povjerenje zastupnika. To je minimum koji trebate napraviti. A da ne govorim kako bi Vam moral morao nalagati da pitanje Vašeg statusa kao predsjednika Sabora stavite na odlučivanje.

Petrov nema povjerenje natpolovične većine

Zahtjev za Vašim razrješenjem, g. Petrov, nije podnijela skupina od 40 zastupnika, nego natpolovična većina. Pokušavate se izvlačiti i prebacivati odgovornost na to ima li Vlada RH povjerenje u Saboru. To je potpuno promašena teza! Slobodno izvolite staviti na dnevni red - u skladu s poslovnikom - pitanje povjerenja predsjedniku Vlade RH i Vladi u cjelini, pa ćemo vidjeti ima li ona povjerenje ili nema. Ovdje se ne govori o tome ima li ili nema Vlada RH većinu u Saboru, nego imate li Vi, g. Petrov, većinu ili nemate. A Vi je nipošto nemate!

Dokažite da imate većinu!

Ne može se nastaviti rad Sabora sve dok se pitanje g. Petrova ne riješi. A što se tiče povjerenja ministru financija dr. sc. Zdravku Mariću, od tog pitanja ne bježimo. Štoviše, tražimo da se to već sutra raspravi. Na glasovanju o poziciji ministra dr. sc. Marića vidjet ćemo imaju li oni koji traže njegov opoziv potrebnu većinu od 76 ruku. To je posao onih koji su zatražili njegovu smjenu.