Prema mišljenju brojnih ustavnopravnih stručnjaka, jedno od najstarijih pravila parlamentarne prakse jest da je predsjednik Hrvatskog sabora dužan točku o svom razrješenju staviti na glasovanje kada izgubi povjerenje većine zastupnika te politički i demokratski legitimitet. A to se Boži Petrovu upravo dogodilo! - istaknuo je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u izlaganju nakon stanke.

Donosimo ključne poruke iz Bačičeva istupa u ime našeg kluba:

Gubitak demokratskog legitimiteta

Klub zastupnika HDZ-a, kao nositelj prijedloga zajedno s još nekoliko zastupničkih klubova, podnio je u petak zahtjev za razrješenjem predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova. Zahtjev je potpisalo ukupno 79 zastupnika, koji čine natpolovičnu većinu. Na taj način g. Petrov više nema potreban politički i demokratski legitimitet kako bi i dalje predsjedao sjednicom.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/imamo-79-potpisa-za-opoziv-boze-petrova-ocekujemo-da-ce-uvaziti-cinjenicu-da-vise

Sukladno parlamentarnoj praksi

Prema mišljenju brojnih ustavnopravnih stručnjaka, jedno od najstarijih pravila parlamentarne prakse jest da je predsjednik Hrvatskog sabora dužan točku o svom razrješenju staviti na glasovanje kada izgubi povjerenje većine zastupnika te politički i demokratski legitimitet. A to se Boži Petrovu upravo dogodilo!

http://www.telegram.hr/politika-kriminal/ako-petrov-bude-smijenjen-o-cemu-se-mora-glasati-odmah-na-njegovo-mjesto-automatski-dolazi-jandrokovic-barem-privremeno-kaze-nam-branko-smerdel/

Minimum - sazvati Predsjedništvo Sabora

G. predsjedniče Hrvatskog sabora, predlažem da danas nakon ove stanke - jer su ispunjeni uvjeti za glasovanje o dopuni dnevnog reda - kao prvu točku stavite odlučivanje o povjerenju predsjedniku Sabora. Ako to ne namjeravate - a tako ste najavljivali tijekom vikenda - onda u ime Kluba zastupnika HDZ-a predlažem da se nakon stanke sazove sjednica Predsjedništva Hrvatskog sabora na kojoj bismo definirati naš rad u iduća četiri dana. To je minimum koji moramo napraviti kako bi zastupnici mogli normalno raditi i znati kada će se koja točka raspraviti.

Sutra o ministru Mariću

Želim u ime Kluba zastupnika HDZ-a jasno reći - kako ne bi bilo nikakvih dvojbi o našem stajalištu - da tražimo da sutra Sabor raspravi pitanje povjerenja ministru financija dr. sc. Zdravku Mariću.