Hrvatski sabor u petak, nakon ljetne stanke, aktualnim prijepodnevom započinje novu, 5. sjednicu i redovno jesensko zasjedanje.

Nove sjednice, u pravilu, započinju srijedom, no zašto će ovog puta, iznimno, to biti u petak, objasnio je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković:

39 zastupnika se prijavilo za „aktualac“

- Sa sjednicom krećemo već 15. rujna, u skladu s ustavnim rokom. Sjednicu moramo započeti s aktualnim prijepodnevom, a idućeg je tjedna premijer Andrej Plenković na Općoj skupštini UN-a. Dakle, ako ne počnemo sutra, onda bismo aktualno prijepodne mogli održati tek 27. rujna - što je neprihvatljivo s obzirom na standarde koje njegujemo i što bi naišlo na osudu građana.

Na „aktualcu“ točno 39 zastupnica i zastupnika postavit će pitanja predsjedniku Vlade RH i ministrima.

Niz zakona na dnevnom redu

Idući tjedan Sabor će, umjesto srijedom, s plenarnim radom započeti već u utorak kada će raspravljati o sedam revizijskih izvješća - o učinkovitosti sustava javne nabave u trgovačkim društvima, poslovanju političkih stranaka, pravilima korištenja službenih automobila proračunskih korisnika...

Peta sjednica trajat će do kraja listopada, a u predloženome dnevnom redu za sada je više od sto točaka, među njima i brojni zakonski prijedlozi koji su već usvojeni na Vladi: jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, stavljanje izvan snage tzv. poreza na nekretnine, novi Zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju...

Prvo Plenkovićevo izvješće o stanju nacije

- S posebnim se zanimanjem čeka prvo izvješće predsjednika Plenkovića o stanju nacije, vjerojatno krajem rujna. Cjelokupna javnost čut će premijerovu ocjenu o prvoj godini svog mandata - najavio je Jandroković.

Ocjenu Sabora čekaju pak dva izvješća predsjednika Vrhovnog suda - o stanju sudbene vlasti i o radu DORH-a. Na dnevnom su redu i izvješća pučke pravobraniteljice, te pravobraniteljica za djecu i za osobe s invaliditetom.

Kompletiranje Ustavnog suda

Zastupnici bi trebali kompletirati sastav Ustavnog suda izborom tri nova suca, što nisu učinili ljetos kada je SDP - zaveden sirenskim zovom populističke neodgovornosti - već usuglašeni izbor Miroslava Šeparovića, Mate Arlovića i Gorana Selanca uvjetovao osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

No SDP je u međuvremenu odustao od uvjetovanja podrške.

Klarin - šampion zabušavanja

U novu radnu sezonu zastupnici ulaze svjesni da će za svaki neopravdani izostanak sa sjednice biti kažnjeni sa 150 kuna po danu.

Prve kazne izostanke u srpnju već su izrečene, dobilo ih je 26 od 151 zastupnika, pa su im paušali za kolovoz bili manji od 150 kuna do čak 1.350 kuna - kao u slučaju inače vrlo glasnog SDP-ova Ivana Klarina, šampiona zabušavanja, koji je izostao čak devet dana. No on se u međuvremenu povukao iz Sabora.