U zajedničkoj izjavi za novinare predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk objavili su da je usuglašen međustranački dogovor - sutra će se izabrati, napokon, suci Ustavnog suda i osnovati istražno povjerenstvo za Agrokor!

Povjerenstvo bi s radom počelo 30. listopada - najavio je Bačić i dodao da će predsjednik toga privremenoga saborskog tijela biti zastupnik Orsat Miljenić, kojeg je predložio SDP.

Trakavica

Nakon što se u srijedu osnuje povjerenstvo i imenuju njegovi članovi, krenut će se u glasovanje o tri kandidata za suce Ustavnoga suda i to - pojedinačno.

- Time bismo, punih sedam mjeseci nakon što je Odbor za Ustav objavio javni poziv za izbor ustavnih sudaca, okončali tu trakavicu i na taj način omogućili da Ustavni sud radi u punom sazivu - istaknuo je Bačić.

Osiguran konsenzus

Izdvojio je da HDZ i SDP zajednički procjenjuju da će sutra i za izbor ustavnih sudaca i za izbor istražnog povjerenstva imati najmanje 110 glasova.

- Važno je da smo uspjeli osigurati konsenzus kako bismo omogućili normalan rad Ustavnog suda.

HDZ ostaje konzistentan

Bačić je jasno poručio da nije riječ ni o kakvom „popuštanju“ te podsjetio da HDZ već više od pola godine ponavlja koliko je važan izbor ustavnih sudaca - a to je sad i dogovoreno.

- Suce nismo mogli izabrati bez SDP-ovih glasova. Mislim da smo ovdje pobijedili svi - izabrali smo i ustavne suce i osnovali istražno povjerenstvo. Uostalom, najavili smo da ćemo ako se ne dogovorimo sa SDP-om sami osnovati povjerenstvo.

ČLANOVI POVJERENSTVA

Povjerenstvo s radom započinje 30. listopada, vodit će ga SDP-ov Orsat Miljenić, a u njemu će sjediti i njegov stranački kolega Gordan Maras, HDZ-ovi Marija Jelkovac, Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, Nikola Grmoja iz Mosta, Stjepan Ćuraj iz HNS-a i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.