Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković danas je u izjavi za novinare na Markovu trgu naglasio da treba - vezano uz HOS-ovu ploču u Jasenovcu - naći rješenje koje će poštovati i hrvatske branitelje i poginule pripadnike HOS-a i žrtve Jasenovca.

- Treba naći rješenje koje će biti civilizirano, rješenje koje će uvažavati žrtvu i hrvatskih branitelja, ali i svih koji su ubijeni u Jasenovcu. Treba smanjiti strasti, razmišljati racionalno, biti korektan i na objektivan način uvažavati sve ono što se događalo u hrvatskoj povijesti. No, uvijek i na prvom mjestu treba voditi računa o žrtvi - žrtvi hrvatskih branitelja i žrtvi svih ubijenih u Jasenovcu.

Pravno, etičko i civilizacijsko pitanje

Na pitanje novinara zašto je potreban novi zakonski okvir, Jandroković je podsjetio da se o tome još vode rasprave među različitim stručnjacima jer ta problematika u pravnom smislu nije do kraja jasna.

Istaknuo je da se tu ne treba na prvo mjesto stavljati pravno pitanje, već se prvenstveno radi o etičkom i civilizacijskom pitanju.

Bez netrpeljivosti i uvreda

O tome kada očekuje da će zakonsko rješenje stići u Hrvatski sabor, Jandroković je odgovorio da se nada da će se to dogoditi vrlo brzo, da će se smanjiti strasti, da će postojati međusobno uvažavanje i tolerancija od svih zainteresiranih strana.

- To nisu najbitnija pitanja 2017. godine u Hrvatskoj, ali su važna. Trebamo ih riješiti u normalnom ozračju i normalnoj atmosferi, kada ljudi kažu svoje mišljenje da ih saslušamo, da ne budemo međusobno netrpeljivi, da se međusobno ne vrijeđamo, da ne suklja mržnja iz ljudi, nego da to riješimo na normalan i civiliziran način.