Premijerka Kosor rekla je da Vlada nije dobilanikakvu službenu informaciju o datumu potpisivanja pristupnog ugovora. No uvjerenaje da će to biti do kraja godine. Rekla je kako je zakon o Ini, po kojem nitko osim države Hrvatske nemože imati više od 49% dionica Ine, pripremljen i preveden. Poslala je pismopredsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosou s malim objašnjenjem očemu je riječ i zašto se moli da se to žurno pogleda.

Budući da je Hrvatska završila pregovore, mise već danas ponašamo kao članica EU-a, rekla je premijerka te dodala da mislikako će Komisija razumjeti da Hrvatska, kao i svaka članica Unije, mora štititisvoje strateške nacionalne interese. S obzirom na sve okolnosti pripremljen jezakon koji bi bio ograničenog trajanja te vjeruje da će Komisija odgovoriti uinteresu Hrvatske.

Kada je stala na čelo HDZ-a prije dvijegodine, rekla je, teško je bilo predvidjeti što će se sve događati. No nijeočekivala da će biti jednostavno i lako. Kad sam odlučila širom otvoriti vratai prozore svoje stranke za borbu protiv korupcije, znala sam da će to u nekomrazdoblju nanositi štetu i nama. Nisam očekivala takve razmjere. Jedno jesigurno: Nije mi žao, dapače, mislim da tim putem treba apsolutno nastaviti iuvijek sam govorila - ono što je dobro za Hrvatsku, dobro je i važno za HDZ.Borba protiv korupcije dobra je za HDZ, ali sasvim sigurno mora biti dobra i zaSDP i HNS, i za sve druge stranke. Došli smo do jednog trenutka koji je vrlozanimljiv. Dakle, HDZ je širom otvoren za borbu protiv toga zla, a drugestranke baš i nisu, rekla je Kosor. Očekuje da i druge stranke sazriju za borbuprotiv korupcije.

Izbornim listama nastojat će poštovati Zakon oravnopravnosti spolova. Za razliku od HNS-a i SDP-a, koji neće imati nova lica,na listama HDZ-a bit će novih osoba, najavila je Kosor. Kroz sastavljanje listanastojat će pokazati kakvu realizaciju programa HDZ-a želeu budućnosti. Kako je rekla na predstavljanju izbornog programa HDZ-a, da ćesrce i mozak biti gospodarstvo, onda će to biti vidljivo i na listama. Pokazatće koji ljudi mogu realizirati program stranke, smatra Kosor. Ne očekujeprobleme sa stranačkim veteranima. Sazrelo je mišljenje da HDZ treba ostativelika stabilna stranka koja je važna za Hrvatsku. Bez stabilnog HDZ-a nemastabilne Hrvatske, rekla je Kosor.

Svi koji misle da je to izborni zakon, nekaglasaju protiv njega u Saboru, poručila je Kosor glede zakona o proglašavanjuništetnosti pravnih akata Srbije u vezi s optužnicama koje neprestano stižu. Toje presmiješno, Vlada mora štititi nacionalne interese Hrvatske. Zakon je za tuzaštitu. Zakon iz 2003. i 2010. iz Srbije se jurisdikcijom proširio nateritorij Hrvatske, što ni po jednom međunarodnom pravu nije moguće. Ovaj zakontreba reći - dosta je toga, poručila je premijerka.

Program HDZ-a pripremljen je na temelju onogašto se radilo u protekle dvije godine. Na temelju bolnih rezova i teških odlukakoje su se donosile u protekle dvije godine. Donijeli smo odluku o zamrznutimrashodima za 2011., koja je izborna godina, donijeli smo zakon o fiskalnojodgovornosti za koji oporba nije glasovala. Ovaj program se na temelju onogašto smo napravili treba realizirati, odgovorila je premijerka na primjedbenekih da u programu nema bolnih rezova.

HDZ u izbornom programu predlaže da seizmijeni Ustav i da se u njega ugrade mehanizmi za ograničenje odnosnosmanjenje deficita, odnosno javnog duga, rekla je Kosor. Dodala je da programima puno važnih mjera u potpori gospodarstvu.