Predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković sudjeluje na svečanom obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ koje je počelo budnicom ulicama Knina u izvođenju orkestra Oružanih snaga RH. Uz ostale državne i vojne dužnosnike, Jandroković se na samom početku svečanosti susreo se sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji poginulih i nestalih branitelja u VRO „Oluja“.

Ostvareni snovi hrvatskog naroda

U svom je govoru u Kninu istaknuo kako je prije 23 godine podizanjem hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi, kada je simbolički označen kraj Domovinskog rata, dovršeno ono što je hrvatski narod oduvijek želio: uspostavu slobodne, neovisne, suverene i demokratske Hrvatske.

- Sve o čemu je hrvatski narod godinama sanjao na kraju se ostvarilo. Taj san teško je izboren jer su za današnju Hrvatsku, njezin mir i slobodu mnogi životi morali nažalost nepovratno nestati - životi naših branitelja i naših ljudi, ali kao što je rekao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, pod čijim vodstvom smo stvorili hrvatsku državu i pobijedili u Domovinskom ratu: „Svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna“.

Dodao je da im na tome moramo uvijek biti zahvalni i stalno im davati poštovanje za ostvarivanje viših plemenitih ciljeva.

Jaka nacionalna svijest i vizija

Naglasio je kako su veličanstvenim pobjedama u Domovinskom ratu hrvatski branitelji promijenili strateške odnose snaga, okončali velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, osnažili i pozicionirali našu domovinu na karti svijeta.

- U Domovinskom ratu stvorena je hrvatska vojska čijoj se snazi i danas divimo. Dokazala je svoje ratno iskustvo i borbeno umijeće i zato je danas jedna od najcjenjenijih vojski u svijetu. Pobijedili  smo zato što smo imali jaku nacionalnu svijest o povijesnom trenutku obnove vlastite države te viziju u kakvoj Hrvatskoj želimo živjeti. Pokazali smo vjeru, odlučnost, hrabrost, samosvijest, snagu i odgovornost. Disali smo kao jedno biće, bili složni povezujući hrvatstvo u domovini i svijetu.

Pobjednički duh, optimizam i zajedništvo

Naglasio je kako je domoljublje bilo presudno za naš pobjednički duh u Domovinskom ratu.

- Ljubav prema domovini očituje se u našem osjećaju pripadnosti zajednici u kojoj živimo, u tome da sve što svakodnevno radimo ne radimo samo zbog nas samih već i zbog drugih i hrvatskog društva u cjelini. Naša dužnost je da svakodnevni posao obavljamo ispravno, pošteno i lojalno dajući najbolje od sebe u onome što radimo. Time ćemo pokazati naše poštovanje prema svima koji su se žrtvovali za Hrvatsku.

Dodao je da danas slavimo jednu od najvažnijih pobjeda hrvatskog naroda u njegovoj povijesti, slavimo je u ozračju ponosnog domoljubnog zanosa koji nam je vratio ponovno nedavni uspjeh naših nogometaša.

- Oni su nam ponovno donijeli optimizam i zajedništvo i na tome im trebamo biti zahvalni. Ali i pokazali su vrijednosti koje smo svi zajedno prepoznali  i koje nam trebaju biti primjer - talent, rad, međusobno povjerenje i prijateljstvo, vjeru, hrabrost i samopouzdanje - ali prije svega poniznost, vrlinu koju u svakodnevnom životu i ne cijenimo dovoljno.

Nastavak razvoja hrvatske države

Ustvrdio je da je svaka priča o uspjehu pojedinca i društva u cjelini samo jedna - ona koja se temelji na tim vrijednostima.

- Vodeći se njima mijenjat ćemo pozitivno sebe, potaknuti promjene u svojoj okolini i u konačnici osigurati napredak čitavog društva. Time ćemo dokazati istinsko domoljublje, upravo onako kako smo ga pokazali nedavno u radosti zbog naših nogometaša, ali i u tuzi zbog odlaska jednog od najvećih hrvatskih glazbenika, našeg Olivera. Ako smo znali stvoriti i obraniti hrvatsku državu znat ćemo je danas i u budućnosti nastaviti graditi i razvijati. To znači brinuti o kvaliteti života svakog hrvatskog čovjeka, skrbiti o našim braniteljima kroz primjenu novog zakona o braniteljima, čuvati našu sigurnost i naše institucije kroz jačanje koncepcije moderne domovinske sigurnosti, jačati međunarodna partnerstva, kao što smo činili ovih dana s našim prijateljima iz SAD-a i Izraela.

Posebno je istaknuo da trebamo čuvati povijesnu istinu i pokloniti se našim herojima kao što smo jučer učinili odajući priznanje generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.