Tročlano izaslanstvo Hrvatskog sabora - koje predvodi dr. sc. Andrija Mikulić (HDZ), voditelj saborske Međuparlamentarne skupine prijateljstva s Republikom Kosovom - u dvodnevnom je posjetu Prištini u povodu jučerašnjeg posvećenja katedrale Svete Majke Terezije od Kolkate na samu 20. obljetnicu smrti (5. rujna 1997.) te velike katoličke humanistkinje albanskog podrijetla.

Posvećenjem je prvostolnica u glavnom gradu Kosova i službeno dobila naziv po svetoj Majci Tereziji, kanoniziranoj u Rimu prije godinu dana.

Povijesni velikan i mučenik vjere

Saborsko izaslanstvo, koje su još sačinjavali dr. Ivan Ćelić (HDZ) i Ermina Lekaj Prljaskaj (nezavisna zastupnica nacionalnih manjina), tim se povodom sastalo s kardinalom Ernestom Simonijem Troshanijem, posebnim izaslanikom pape Franje koji je i predvodio ceremoniju posvećenja.

- 88-godišnji kardinal Simoni bio je svećenik Skadarske nadbiskupije. Totalitarni komunistički režim mu je ponudio slobodu ako se odrekne Vatikana, slično kao što je Josip Broz Tito to nudio kardinalu Stepincu. No kako je nepokolebljivo odbio, osuđen je na smrtnu kaznu vješanjem, koja je uslijed pritiska međunarodne javnosti preinačena u 28 godina prisilnog rada. Na robiji je pretrpio neopisive torture, ali ga režim diktatora Envera Hoxhe nije uspio slomiti. Po izlasku iz zatvora nakon pada komunizma, Simoni je samo kratko, samozatajno rekao: "Gospodin je htio da me očuva na životu". Uistinu mi je bila iznimna čast upoznati toga povijesnog velikana i mučenika vjere - za hdz.hr kazao je naš zastupnik dr. Ćelić, inače i član Vijeća za laike Hrvatske biskupske konferencije.

Hrvati u Ustav Republike Kosovo

Jutros je pak saborsko izaslanstvo službeno primio i predsjednik Republike Kosovo Hashim Thaçi, koji je našim zastupnicima poručio da je albanski narod ponosan na svetu Majku Tereziju, da je katedrala u Prištini „dom svih građana Kosova“ te da se u kosovskoj tradiciji ne pravi podjela između katoličkih crkava i džamija.

- Zahvalivši predsjedniku Thaçiju na gostoprimstvu, zatražili smo da se položaj hrvatske nacionalne manjine definira Ustavom Republike Kosovo, koji bi im zajamčio zastupnika u parlamentu, i da se Hrvatima iz Janjeva i Letnice čim prije osigura komunalna infrastruktura nužna za dostojanstven život. Predsjednik Thaçi iskazao je razumijevanje za naše prijedloge i najavio da će se za njih založiti - otkriva nam Andrija Mikulić.

Na sastanku je bila i hrvatska veleposlanica Marija Kapitanović.