(VIDEO) Potporom čvrste i stabilne parlamentarne većine danas je u Hrvatskom saboru izglasan Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu. Od 131 zastupnika nazočnog u sabornici, za zakon su glasovala njih 83, protiv ih je bilo 46, a dva suzdržana.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-vlade-rh-ocekujem-da-ce-hrvatski-sabor-izglasati-zakon-o-sistemski-vaznim

Pomoć tvrtkama od sistemskog značaja

Zakon propisuje da će se za trgovačko društvo smatrati da je od sistemskog značaja ako zapošljava više od pet tisuća radnika i ima obveze veće od 7,5 milijardi kuna. Svim društvima koja udovolje tim kriterijima, a nađu se u gospodarskim teškoćama, omogućit će se jednak pravni okvir za postupanje. Također, Zakon predviđa i postupak izvanredne uprave, čija su tijela sud, izvanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i vjerovničko vijeće.

Prihvaćeni amandmani

Nakon što se o njima pozitivno očitovala Vlada, saborska većina odlučila je da sastavnim dijelom Zakona postanu tri amandmana koje je podnio Klub zastupnika HDZ-a te jedan amandman Kluba HNS-HSU-a.

Bačić: Cilj zakona - zaštita nacionalnog gospodarstva!

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u sabornici je istaknuo da je cilj ovog zakona stabilizirati poslovanje sistemske tvrtke kako se ne bi narušilo funkcioniranje nacionalnog gospodarstva.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/kao-i-druge-europske-drzave-spremni-smo-preuzeti-odgovornost-u-cilju-zastite

- Da bi netko značajnim novcima pomogao tvrtki da nastavi poslovati - naravno da traži određena jamstva i sigurnost. Agrokor bankama duguje 5 milijardi eura i da nema ovog zakona - vjerovnici bi se namirivali iz imovine dužnika.