Odbor za ratne veterane i Odbor za zakonodavstvo Hrvatskog sabora jednoglasno su, na odvojenim sjednicama, prihvatili i u daljnju saborsku proceduru (glasovanje) pustili Prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Ispunjeno HDZ-ovo obećanje

Vlada RH, predvođena predsjednikom Andrejom Plenkovićem, usvojila je taj zakonski prijedlog na sjednici održanoj 4. kolovoza u Kninu - čime je ispunjena jedna od najvažnijih točki iz Izbornog programa HDZ-a. Unatoč „skeptičnosti“ raznih matića koji su tvrdili da je nemoguće braniteljska i stradalnička prava uvezati u jedinstveni zakon.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-vlade-rh-drago-mi-je-da-upravo-u-kninu-usvajamo-novi-zakon-o-hrvatskim

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/realizacija-izbornog-programa-hdz-ministar-medved-predstavio-jedinstveni-zakon-o

Sveobuhvatna skrb & trajna zahvalnost

- Izradi jedinstvenog zakona pristupili smo kako bismo najzaslužnijima za obranu Domovine pružili sveobuhvatnu skrb prilagođenu njihovim potrebama i objedinili njihova prava koja su bila disperzirana kroz niz različitih zakona. Jakim zakonskim uporištem, propisivanjem temeljnih vrijednosti na kojima je iznikla suverena Hrvatska te obuhvaćanjem svih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u jedinstveni pravni okvir ujedno smo odali priznanje njihovoj žrtvi i osigurali zaštitu digniteta Domovinskog rata - istaknuo je ministar hrvatskih branitelja i član Središnjeg odbora HDZ-a general Tomo Medved predstavljajući zakonski prijedlog saborskim odborima.

Veliki napredak

Predsjednik Odbora za ratne veterane i član Nacionalnog vijeća HDZ-a Josip Đakić pohvalio je zakonski prijedlog naglasivši da on predstavlja velik napredak te pozvao sve zastupnike da se donese konsenzusom i time prestane politizacija hrvatskih branitelja.