Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV. U razgovoru s novinarkom Ivanom Brkić Tomljenović otkrio je pozadinu novih SDP-ovih opstrukcija zbog kojih danas na Markovu trgu, unatoč prijašnjem dogovoru, nisu izabrani suci Ustavnog suda te nije osnovano istražno povjerenstvo o Agrokoru.

SDP-ov cirkus opet u našem gradu!

HDZ je bio čak pristao na SDP-ov uvjet da njihovi bivši ministri, unatoč potencijalnog sukoba interesa, budu članovi povjerenstva. Pristali smo i da se prvo osnuje istražno povjerenstvo, a potom izaberu ustavni suci. Uzalud. SDP - Skandalozno Destruktivna Partija.

Iz Bačićeva intervjua izdvojili smo dijelove o novome SDP-ovu cirkusu:

Imamo novi pokušaj u srijedu, vidjeli smo danas ovo cijelo mrcvarenje. Hoćete li uspjeti? Vidljivo je da netko mora popustiti kako bi se ovo sve izglasalo? 

Nadam se da ćemo u srijedu izabrati ustavne suce i osnovati istražno povjerenstvo. Mi u Klubu HDZ-a i danas smo bili spremni da se prema prijedlogu predsjednika Sabora prvo izaberu ustavni suci, nakon toga da se izabere istražno povjerenstvo.

Zašto nije došlo do toga? Vi kažete - kriv je SDP.

Mislim da je danas SDP imao namjeru srušiti izbor ustavnih sudaca.

Zašto bi to učinio?

Najprije, da bi se izabralo istražno povjerenstvo, potrebno je svega 76 ruku. Za izbor ustavnih sudaca, međutim, potrebna je dvotrećinska većina. Sve vrijeme glasovanja, mogli ste primijetiti, SDP-a nije bilo u sabornici, osim predsjednika njihovog kluba g. Bauka. Na kraju, kad je trebalo doći do odlučivanja o izboru ustavnih sudaca i istražnom povjerenstvu, došlo je svega 22 zastupnika SDP-a, samo polovica njihovog kluba. Cijelo sam jutro pitao kolegu Bauka koliko zastupnika SDP ima u Saboru, kako bih bio siguran da ćemo imati 101 ruku za izbor ustavnih sudaca. On mi je stalno tvrdio da ih je 30. Ali kad smo zatražili stanku radi postizanja kompromisa - da najprije osnujemo istražno povjerenstvo, potom izaberemo ustavne suce, a onda članove istražnog povjerenstva - prebrojili smo se u Saboru. Njih je bilo 22, nas 75.

Mislite da su vas izigrali namjerno?

Bili bi nas izigrali da smo krenuli s glasovanjem.

Ali ipak manje stranke kažu da vam ništa ne vjeruju - niti jednima niti drugima, da je sve ovo vaša farsa i da zapravo ni SDP ni HDZ ne žele istražno povjerenstvo?

Ne znam da li SDP uopće više želi istražno povjerenstvo premda su cijelo ljeto „vrištali“ da HDZ ne želi osnovati istražno povjerenstvo.

A vama bi odgovaralo da se pojave kao svjedoci recimo premijer Plenković, ministrica Dalić, ministar Marić?

To će se ionako vjerojatno i dogoditi. Mi od toga ne bježimo. Predložili smo osnutak istražnog povjerenstva i svoje članove u njemu te u znak dobre volje prihvatili SDP-ov zahtjev da Orsat Miljenić bude predsjednik, a Gordan Maras član - iako smo svjesni da su bivši ministri u svojevrsnom sukobu interesa kao članovi istražnog povjerenstva. I unatoč svemu, danas smo to bili spremni prihvatiti.

Kako bi to u praksi izgledalo. Oni kažu: Mi smo najbolji za taj posao, znamo što se radilo, ali kako bi to u praksi izgledalo? Jedan dan su članovi, drugi dan svjedoci.

Jasno, to je apsurdno. Ne može netko tko je svjedok u isto vrijeme biti i sudac ili član povjerenstva koji vodi postupak. Ipak, mi smo bili spremni to prihvatiti - kada već toliko žele. Apsurdnost SDP-ovih prijedloga pokazat će već prva sjednica istražnog povjerenstva, kada god ona bila, a nadam se da će biti u roku tri tjedna.

Jutros ste rekli da predlažete i HDZ-ovu zastupnicu Grozdanu Perić za članicu povjerenstva. No ona je ujedno i članica nadzornog odbora HBOR-a. Zar nije i ona u potencijalnom sukobu interesa?

Tako je, u pravu ste. Predložili smo je kao predsjednicu Odbora za financije Hrvatskog sabora. Ali kako bi i ona bila u potencijalnom sukobu interesa, tijekom dana smo povukli njezinu kandidaturu i umjesto nje predložili Milijana Brkića za člana istražnog povjerenstva. On je to prihvatio. Na taj smo način pokazali dosljednost i odgovornost.

(…)

Koliko ste optimistični da će se sljedeći tjedan osnovati povjerenstvo i izabrati ustavni suci?

Mislim da će ipak prevladati zdravi razum. Ovo polako postaje cirkus u Hrvatskom saboru.