Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a na Markovu je trgu odgovarao na novinarska pitanja o nizu tema: otkazivanju Vučićeva posjeta Zagrebu i srpskim pokušajima relativizacije istine o Domovinskom ratu, izboru ustavnih sudaca, istražnom povjerenstvu o Agrokoru i oporbenim podmetanjima, promptnoj reakciji HDZ-a na slučaj Tomašević i njegovoj sudbini na mjestu župana…

Izdvajamo ključne Jandrokovićeve poruke:

O SRPSKOM NIJEKANJU AGRESIJE

Odgovornost za otkazivanje dolaska Aleksandra Vučića u Hrvatsku na srpskoj je strani. Izjave visokih srbijanskih dužnosnika zadnjih dana nisu išle u smjeru poboljšanja odnosa RH i Srbije, već upravo suprotno. Neprihvatljive su teze kojima Srbi pokušavaju relativizirati istinu o Domovinskom ratu i podijeliti krivnju. Nema nikakvoga „građanskog rata“ - svi znamo da je Hrvatska bila izložena velikosrpskoj agresiji Miloševićeva režima!

Želimo graditi dobre odnose sa svim susjednim zemljama, pa tako i sa Srbijom, ali temelj za to jest povijesna istina. Pokušaji iskrivljavanja činjenica ne pridonose kvaliteti naših odnosa. Žao mi je što visoki dužnosnici Srbije čine takve korake.

O IZBORU USTAVNIH SUDACA

Nadao sam se da bi Sabor već danas mogao glasovati o sucima Ustavnog suda, ali SDP i dalje ustrajava na svome pogrešnom stajalištu. Želimo osnovati istražno povjerenstvo o Agrokoru, treba raščistiti sve što je sporno uz taj koncern, ali ono se ne bi smjelo zloupotrijebiti za jeftinu politizaciju i populističke obračune.

Ponavljam, i HDZ i Vlada žele da se ispita sve vezano uz Agrokor. Uostalom, Vlada je osigurala dodatnih pet milijuna kuna za rad DORH-a na tom slučaju. Da se išta kani zataškavati, zar bi se Državnom odvjetništvu osigurao taj novac?!

O NEOVISNOSTI PRAVOSUĐA

Na vaše pitanje znam li da će DORH do polovice studenog pokrenuti istragu, mogu jedino odgovoriti da mi je poznato da se provode predistražne radnje te da se čeka izvješća revizije, ali, naravno, nemam nikakvih informacija kakav će biti konačan ishod. Za razliku od oporbe, mi se ne miješamo u neovisnost pravosudnih tijela.

O TOMAŠEVIĆEVOJ DUŽNOSTI

Čim smo doznali za optužbe o obiteljskom nasilju, reagirali smo. Promptno, u istom danu, raspustili smo županijsku organizaciju HDZ-a u Požeško-slavonskoj županiji. I ako se optužbe pokažu točne, Alojz Tomašević više neće biti župan - što se nas tiče.