Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković susreo se danas u Hrvatskom saboru s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem (EPP), koji je stigao u službeni posjet Republici Hrvatskoj.

Tajanijeva potpora

Nakon susreta, Tajani je u izjavi novinarima naglasio da će poduprijeti što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen u svjetlu prijetnji s kojima je suočena Europska unija.

- Mogu vam potvrditi da ću svakako pomoći kako bi Hrvatska što prije ostvarila taj cilj.

Jandroković je pak dodao da su tijekom razgovora posebnu pozornost posvetili hrvatskom članstvu u Schengenu.

- Jako mi je drago da je predsjednik EP-a Tajani iskazao svoju potporu što bržem uključenju RH u schengenski sustav.

Politička stabilnost

Jandroković i Tajani suglasni su da je stabilnost vrlo važna, kako članica EU, tako i na jugoistoku Europe te u mediteranskoj regiji.

- EU se suočava s velikim izazovima: velika nezaposlenost mladih, prijetnja terorizma te migrantski val. Vrlo je važno da svi zajedno radimo na stabilnosti EU. Stoga je vrlo važno da Hrvatska kao članica EU zadrži čvrstu političku stabilnost - istaknuo je Tajani.

Hrvatska ima ključnu ulogu

Izdvojio je da je vrlo važna stabilnost na jugoistoku Europe te da Hrvatska tu mora imati ključnu ulogu.

- Iz svih ovih razloga, prijetnje terorizma, migrantskog vala, vrlo je važno da Hrvatska što prije pristupi schengenskom sporazumu. Hrvatska ima i važnu ulogu u mediteranskoj regiji i svi skupa trebamo raditi na tome kako bi se i ta regija stabilizirala. Ako uspijemo u tome, smanjit će se priljev izbjeglica.

Budućnost EU

Tijekom sastanka bilo je riječi i o aktualnoj situaciji u EU, njenoj budućnosti te potrebi da sve zemlje članice aktivno sudjeluju u izgradnji te budućnosti - zaključio je Jandroković.