(PHOTO) Osobno zaronivši i razgledavši prvu postaju, postavljenu na dubini od oko 4 metra, potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić službeno je otvorio podvodni muzej (park) “Križni put pod morem” u uvali Jelinak zapadno od Trogira, na području Općine Marina.

Svih 50 kipova na 14 postaja Križnog puta bit će postavljeno, kako je najavljeno, do kraja rujna ove godine. Projekt “Križni put pod morem” - pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora - prvi je podvodni muzej u svijetu na temu Križnog puta.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora

- Ovo je nova vrijednost u turističkoj ponudi Hrvatske. Uvjeren sam da projekt, svojom vjerskom i domoljubnom dimenzijom, ima potencijal otvaranja novog poglavlja u promociji naše domovine. Hrvatska će privući nove posjetitelje - kako ronioce, tako i hodočasnike, ali i sve one koji cijene umjetnost i inovativnost. Ponosan sam što sam mogao sudjelovati u početku jedne nove, prelijepe turističke priče - istaknuo je Brkić, koji je “Križni put pod morem” otvorio u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Vjerski turizam

I zaključio:

- Svi zajedno moramo snažno podržavati nove ideje, kreativne istupe i nove mogućnosti promocije naše domovine. Siguran sam da će upravo ova dimenzija vjerskog turizma posjetiteljima, poglavito kršćanima, omogućiti doticaj sa spiritualnim svjedočanstvom potrebnim za svakodnevnu duhovnu obnovu u njihovim životima te ih usmjeriti na vjeru, istinu, činjenje dobra, ljubav i nadu za bolje sutra svih nas i naše Domovine.

KIPOVI U PRIRODNOJ VELIČINI

Zainteresirani već od sutra (ponedjeljka) mogu razgledati prvu postaju “Križnog puta pod morem“. Idejni začetnik podvodnog muzeja je ronilac Joško Kandija, a autor svih 50 kipova petrinjski lončar Valentin Valenta, koji je istaknuo da mu je iznimna čast što će njegova djela biti izložena u najljepšem muzeju na svijetu - Jadranskom moru.

Kipovi su izgrađeni od ekološkog betona u prirodnoj, ljudskoj veličini, visine oko 1,8 metara i težine oko tisuću kilograma, tako da ih neće moći srušiti morske struje te mogu ostati izloženi pod morem - vječno. Svih 50 kipova bit će izrađeno ručno, bez kalupa, što znači da će svaki izložak biti unikat.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella istaknuo je da među turističkim agencijama već sada vlada zanimanje za taj projekt, koji je, napominje, idealna dopuna već postojeće ponude na našem Jadranu.