HDZ-ov saborski zastupnik i sin prvoga hrvatskog predsjednika prof. dr. sc. Miroslav Tuđman za portal Direktno objasnio je zašto je podržao suradnju s HNS-om:

Smirivanje tenzija & reduciranje mržnje

Podržao sam Vladu s HNS-om zato što su druga opcija bili izbori, kojima bi se zapravo stopiralo rješavanje ključnih pitanja. Da je glasovanje tajno, novim bi ministrima vjerojatno 100 zastupnika dalo povjerenje. Manje više, nikome iz ostalih stranaka ne odgovaraju izbori - HDZ-u najviše odgovaraju. Ekstremno krilo HNS-a se samo isključilo. Prema tome, nema zapreke da se s takvom strankom ide u suradnju. Dobro je da se radi na smirivanju tenzija i reduciranju mržnje.

Jedini kriterij - dobrobit Hrvatske

Ne znam kako bi moj otac postupio u sadašnjoj situaciji, ali je kao predsjednik RH ionako zagovarao filozofiju pomirbe. U konačnici, imate primjer da je predsjednik Tuđman 1992. napravio vladu nacionalnog jedinstva - u kojoj je bio i SDP - premda je HDZ imao apsolutnu većinu u Saboru. Kada je u pitanju dobrobit Hrvatske, možete ići u ovakve relacije. Iako su HNS i HDZ svjetonazorski i ideološki različiti, to više nije bitno. Jedini kriterij je zajedničko rješavanje problema u RH.