(VIDEO) Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković gostovao je u emisiji Hrvatskog radija „S Markova trga“ (urednica i voditeljica: Sanja Rabuzin Pavić).

Poručio je da u ovom trenutku nema govora o prijevremenim parlamentarnim izborima, no da je HDZ u svakom trenutku za njih spreman. SDP-ovcima je pak poželio da se ne dovode u ponižavajuću situaciju te da pronađu dovoljno mudrosti i iziđu s jednim prijedlogom kada je riječ o predsjedniku njihovog Kluba zastupnika.

- Vlada ima potporu 77 zastupnika. Tako je bilo prije ljetne stanke, tako je i nakon nje. U ovom trenutku nema govora o prijevremenim izborima.

Snaga HDZ-a

Na pitanje kome bi prijevremeni izbori odgovarali, Jandroković je uzvratio da je puno onih koji prijete kako bi željeli ići u prijevremene izbore.

- No, realno gledajući, oporba je dosta slaba. Pratimo svi što se zbiva u SDP-u, zaista imaju ozbiljan problem. Jedna tradicionalna stranka u ozbiljnoj je krizi i prijeti joj raspad, a što se tiče ostalih oporbenih stranaka - tu nema snažnog kapaciteta da bi mogli ugroziti ili participirati u vlasti.

Dodao je da je HDZ snažan - da je kralježnica i vladajuće većine i vlade.

- Mi smo spremni u svakom trenutku za izbore i u organizacijskom i u financijskom i u svakom drugom smislu, ali smatramo da dokle god postoji vladajuća većina imamo itekako važnih izazova kojima se moramo baviti.

Prosvjed u Vukovaru

Što se tiče najavljenog prosvjeda u Vukovaru, napomenuo je da i sam Penava ističe da to nije prosvjed protiv naše Vlade, nego izraz zabrinutosti zbog svega onoga što se (nije) događalo 20 i više godina. Složio se da neka državna tijela nisu odradila posao kako su trebala, podsjetivši da je upravo stoga u MUP-u ustrojena posebna radna skupina koja se bavi ratnim zločinima na Ovčaru. I već je polučila rezultate!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ovo-su-moja-vlada-i-moj-premijer-degutantno-je-sto-neki-akteri-zele-iskoristiti

- Neki će taj skup pokušati iskoristiti za političke svrhe, ali je gradonačelnik Penava kao organizator nedvosmisleno objasnio koje su njegove jedine namjere. Uvijek ima i političkih igrača koji se žele ubaciti u prostor i izvući neku korist, no nismo ni mi od jučer.

(Ne)rad nedjeljom

Jandroković se osvrnuo i na problem pulskog Uljanika, istaknuvši da je za njegovo poslovanje odgovorna Uprava.

- Vlada je sa svoje strane osigurala plaće, aktivirala i jamstva početkom godine. Da nije bilo Vlade, radnici ne bi dobili plaću ni za siječanj, a kamoli za srpanj i kolovoz!

Upitan planira li Vlada ograničiti rad trgovina nedjeljom, Jandroković je rekao da osobno smatra da bi bilo ispravno da se nedjeljom ne radi.

- Puno je zanimanja koja moraju raditi nedjeljom, no ondje gdje to nije nužno bilo bi dobro da rada nedjeljom ne bude, a ondje gdje će ga biti - da se to radnicima i plati!