(VIDEO) Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga" (urednica i voditeljica: Sanja Rabuzin Pavić), komentirao je odluku Europske komisije da ignorira slovensku tužbu protiv Republike Hrvatske, 29. godišnjicu osnutka HDZ-a na zagrebačkom Jarunu, odnos predsjednika HDZ-a i Vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović...

Odluka EK-a je očekivana

Govoreći o odluci EK-a da se ne izjašnjava o slovenskoj tužbi, Jandroković je istaknuo da Hrvatska od prvog dana, nakon što je Slovenija nepovratno kompromitirala i kontaminirala arbitražni postupak, predlaže da dvije države ponovno pristupe bilateralnim razgovorima jer je problem granice isključivo bilateralno pitanje:

- Odluka Europske komisije jasna je poruka Ljubljani da se treba tražiti rješenje za granična pitanja između Slovenije i Hrvatske kroz bilateralne razgovore.

Zadovoljni s 29 HDZ-ovih godina

Komentirajući 29. rođendan HDZ-a, napomenuo je da je naša stranka - najveća i najjača politička stranka u povijesti Hrvatske - imala i uspona i padova, ali da je ukupni "score" oduvijek pozitivan:

- Iza nas su velika postignuća, možemo biti zadovoljni s ovih 29 HDZ-ovih godina. Vodili smo državu u svim ključnim momentima, prvo kada je izborena neovisnost te obranjena i oslobođena Hrvatska u Domovinskom ratu, potom u drugom desetljeću kada smo osigurali ulazak u NATO i EU. I sada imamo golemu odgovornost s obzirom na složeno globalno okruženje - da država ostane stabilna, da se gospodarski razvija, da našim građanima podignemo životni standard... Imamo, kao i sve demokratske stranke, stanovite prijepore unutar vlastitih redova, ali ih rješavamo. Ključna je zadaća voditi računa o interesima države i građana.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-hdz-je-najsnaznija-stozerna-stranka-s-velikim-medunarodnim-ugledom-radimo

Split je potvrdio snagu HDZ-a

Na koga je Plenković mislio govoreći na zagrebačkom Jarunu da neće uspjeti oni koji žele destabilizirati i fragmentirati stranku? - upitala je voditeljica glavnog tajnika HDZ-a:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-je-odgovorno-vodio-hrvatsku-u-svim-kljucnim-trenucima-nece-uspjeti-oni-koji

- Mislio je na sve one koji pokušavaju umanjiti HDZ-ove zasluge za razvoj Hrvatske, ali i na sve one koji pokušavaju ući u dio političkog spektra koji tradicionalno pripada HDZ-u. No na njihovu žalost, i mjesni izbori u Splitu pokazali su, kako je naglasio i predsjednik HDZ-a, da smo - bez obzira na sve pokušaje destabilizacije i sve udare iz različitih izvora - i dalje najveća, uvjerljivo najjača hrvatska stranka, a u samom Splitu i da smo jači od svih ostalih stranaka zajedno!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/velicanstvena-pobjeda-u-splitu-hdz-trijumfirao-u-vise-od-dvije-trecine-gradskih

Predsjednica bi se mogla izjasniti

Na pitanje je li Plenkoviću sada najjača oporba predsjednica Republike, Jandroković je kazao da se s tim ne bi složio:

- Postojale su određene napetosti. Bilo je različitih pogleda na pojedina pitanja, pale su, nažalost, i neke teške riječi. Bilo bi bolje da ključni protagonisti političkog života, posebno oni koji su iz iste opcije, ne ulaze u takvu javnu konfrontaciju. No dogodi se. Bitno je da se svi držimo svojih ustavnih ovlasti i da tako pridonosimo ukupnom razvoju Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kako-smo-i-najavili-u-izbornom-programu-hdz-bit-cemo-prva-vlada-koja-smanjuje-opcu

Na upit do koje točke predsjednica može računati na potporu HDZ-a za drugi mandat, predsjednik Hrvatskog sabora poručio je da ona prije svega treba jasno reći da želi ići po novi mandat - i nakon toga će imati potporu HDZ-a.

Vidjet ćemo može li predsjednica pomoći

Ocijenio je i da je hrvatsko predsjedanje EU-om veliki izazov za Vladu, Sabor i cijelu državnu administraciju, tako da će za svakoga sigurno biti mjesta:

- Vjerujem da ćemo u tolerantnoj, korektnoj atmosferi definirati obveze koje će svatko od nas imati. Do sada je na sjednice Europskog vijeća išao premijer, najvjerojatnije će tako i ostati, a vidjet ćemo koji oblik sudjelovanja ili pomoći u tome može imati predsjednica.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/rado-cemo-prihvatiti-neke-predsjednicine-prijedloge-ako-su-financijski-realni-i

Ocjena ustavnosti referendumskih pitanja

U novoj tematskoj cjelini u emisiji, detaljno je opisao proceduru koja predstoji referendumskoj inicijativi „Narod odlučuje“, navodeći da je ozračje u društvu takvo da će se tražiti ocjena ustavnosti referendumskih pitanja:

- Ako se potvrdi da je 10 posto ukupnog broja birača potpisalo inicijativu, ona će biti upućena na ocjenu Ustavnom sudu. A kada će druga inicijativa, „Istina o Istanbulskoj“, predati potpise, to Vam ne bih znao reći. Najavili su da će zatražiti predaju potpisa u Sabor, no to još nisu učinili.

Po običaju neozbiljni SDP

Za SDP-ov prijedlog ustavnih promjena o uređenju referenduma napominje da je više riječ o dnevnoj političkoj akciji, nego o ozbiljnom pristupu.

- Nije bilo nikakvih konzultacija, SDP je sam išao u inicijativu, nisam siguran da su tome ozbiljno pristupili. Da jesu, otvorili bi konzultacije - zaključio je Gordan Jandroković.

Razgovor s predsjednikom Hrvatskog sabora i glavnim tajnikom HDZ-a u cijelosti možete pogledati na sljedećem linku:

http://vijesti.hrt.hr/448447/jandrokovic-bilo-bi-bolje-da-nije-bilo-javne-konfrontacije