Klub HDZ-a ne može podržati Zakon o sigurnosti pri obalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Vlada je prije donošenja zakona raspisala natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Ali, zakon je morao biti donesen prije natječaja! Taj postupak nije u skladu sa zakonom - jer su protekli svi predviđeni rokovi. Vlada ne može izbjeći odgovornost! - istaknuo je, među ostalim, naš sabornik Branko Bačić u izlaganju uime Kluba zastupnika HDZ-a. 

Izlaganje sabornika Bačića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Poštujte zakone!

Klub HDZ-a ne može podržati Zakon o sigurnosti pri obalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Točno je da je obveza donošenja ovog zakona - prema EU direktivi - utvrđena i da je krajnji rok 19. srpnja 2015. No, činjenica je da je direktiva donesena u lipnju 2013.  Prošle su, dakle, već dvije godine! Vlada je - prije donošenja zakona - raspisala natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Ali, zakon je morao biti donesen prije natječaja! Vlada ne može izbjeći odgovornost! Trebalo je - prije natječaja - napraviti i Stratešku procjenu utjecaja istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu na okoliš. Bilo bi pak dobro da nas zamjenik ministra upozna sa zakonitošću postupka u tijeku. Postupak nije u skladu sa zakonom - jer su protekli svi predviđeni rokovi!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/hdz-podnio-interpelaciju-o-radu-vlade...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/deklaracija-dubrovacko-neretvanske-zupa...

Čemu nove koordinacije?

Niti jednom riječju se ne spominju zakoni koji propisuju zaštitu Jadranskog mora! Oni koji su pisali ovaj zakon iskazali su golemo neznanje. Ovim se zakonom utvrđuje da prostor za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika uključuje unutrašnje vode i teritorijalno more. To je apsolutno u suprotnosti sa Strategijom prostornog uređenja RH! Pored brojnih koordinacija - čija su zadaće skrbiti o zaštiti mora - nije bilo potrebno formirati novu koordinaciju od 15 ministarstava - za sigurnost u istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Postoji središnja koordinacija za intervencije - obučeni ljudi i stručnjaci. Stvara se paralelni sustav!

U suprotnosti s EU direktivom

U tom se tijelu nalaze predstavnici Agencije za ugljikovodike - čija je osnovna zadaća razvoj energetskog sustava RH. Riječ je o sukobu interesa - jer tijelo koje uspostavlja sustav obalnog istraživanja i eksploatacije ugljikovodika istodobno obavlja nadzor nad tim istim obalnim objektima. To je, naime, u suprotnosti sa člankom 8. EU direktive s kojom se ovaj zakon usklađuje!