U Hrvatskom saboru se danas raspravljalo o potvrđivanju Sporazuma o sudjelovanju u Europskom gospodarskom prostoru, što je obveza koju je preuzela RH. „Uspjehe“ ekonomske politike diletantske vlade „branila“ je potpredsjednica Vesna Pusić. 

Naši su zastupnici jasnim i argumentiranim kritikama do kraja razgolitili sve njezine demagoške obmane o „gospodarskom uzletu“ i „strateškim projektima“. Replicirali su joj sabornici Ivan Šuker, Domagoj Ivan Milošević, Branko Bačić i Đuro Popijač. Donosimo njihove ključne poruke, a replike možete u cijelosti pogledati.

ŠUKER: „Rast“ izvoza - ali zbog novog načina izračuna!

Što se tiče rasta izvoza na koji se pozivate - svi ekonomski analitičari znaju da se radi o provozu, a ne izvozu. Nešto su se brojke malo promijenile jedino zbog drukčije metodologije izračuna. To je činjenica! Što je u Hrvatskoj proizvedeno, a da se izvozi? SDP-ove su „uspjehe“ najbolje osjetili građani - 35 posto skuplji plin i 25 posto skuplja struja!

MILOŠEVIĆ: Navedite barem jedan vaš strateški projekt!

Navedite mi barem jedan projekt koji je ova vlada sama poduzela, a da je od geostrateške važnosti! Spomenut ću primjer LNG-a. Prije dvije godine je hrvatska delegacija išla u Katar, no od tada svi njeni članovi iz novina čitaju što se događa oko LNG-a. Ne zanima vas nijedan projekt koji Hrvatsku može staviti na geostratešku kartu svijeta. Poput, primjerice, nizinske pruge Rijeka-Zagreb koja bi stavila Rijeku na kartu svijeta kao novu točku ulaska robe u EU i izvoza u središnju Europu.

BAČIĆ: Vlada je pokazala golemo neznanje!

Rasprava o energetskoj politici u okviru pristupanja RH u gospodarski prostor Europe podrazumijeva i poštivanje normi tog prostora. Spomenuli ste istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranskom moru kao jedan od projekata koji će pridonijeti energetskoj učinkovitosti. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-josipovic-je-vec-pet-ili-sest-...

No upravo je na tom projektu Vlada pokazala aljkavost i neznanje. Raspisali ste natječaj bez studije utjecaja na okoliš! Ona će biti gotova tek u ožujku premda već do polovice siječnja, kako stoji u natječaju, Vlada mora izdati dozvole tvrtkama. Vlada je pokazala kako se ne smije raditi - pred nama je nova međunarodna blamaža!

POPIJAČ: Varate javnost i kitite se tuđim perjem!

Gospođo Pusić, mnogo ste vremena potrošili obrazlažući što ste sve učinili na području energetike. Ma niste učinili ništa! Reći da RH prije vas nije postojala na energetskoj karti Europe čista je besmislica i kićenje tuđim perjem. Zar ste vi izgradili 2.000 kilometara plinovoda? Ili ijednu interkonekciju prema susjednim zemljama? Zadnja je izgrađena 2011. i omogućila je Hrvatskoj uključivanje u europske energetske tokove. Jeste li izgradili ijedan dalekovod ili trafostanicu i povezali ih u sustav energetske mreže prema susjednim zemljama? Niste! Jeste li možda izgradili ijedan izvor električne energije? Ili kilometar naftovoda? Niste! Završeno je jedino ono što se davno prije prije započelo raditi - skladišni kapaciteti u Sisku i Omišu.