Ogorčeni smo ignorantskim odnosom Milanovića i Vrdoljaka na naših sedam ključnih pitanja o eksploataciji i istraživanju ugljikovodika u Jadranu! - istaknuo je, među inim, sabornik Branko Bačić u izlaganju uime Kluba zastupnika HDZ-a u povodu odbijanja Milanovićeve poslušne saborske većine naše interpelacije o radu Vlade zbog istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu.

Stoga je naš Klub zatražio stanku, nakon koje je izlagao sabornik Bačić. Njegov istup možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Izražavamo negodovanje načinom kojim su Sabor i Vlada popratili HDZ-ovu interpelaciju o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranu. Ogorčeni smo neprimjerenim načinom vođenja sjednice i krivim tumačenjima Poslovnika. Tako je Milanoviću i Vrdoljaku omogućeno napuštanje sjednicu. Nisu odgovorili, naime, niti na jedno pitanje kojim je HDZ ukazivao na nezakonitost i netransparentnost u radu Vlade u projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu.

Krinka znanstvenih istraživanja

Prvo - zašto je seizmičko istraživanje proglašeno znanstvenim, a ne komercijalnim poslom? Drugo - zašto za taj posao nije proveden javni natječaj, nego je neposrednom pogodbom dan stranoj tvrtki Spectrum? Treće - zašto ugovor o poslu s tvrtkom Spectrum nije javno objavljen? Četvrto - zašto prije javnog nadmetanja nije napravljena kvalitetna Strateška studija utjecaja na okoliš? Peto - zašto je raspisan natječaj suprotno Strategiji prostornog uređenja RH i Programu prostornog uređenja? Šesto - zašto je natječaj raspisan suprotno mišljenju resorne ministrice? Sedmo - zašto nakon što su protekli svi zakonski rokovi natječaj nije poništen? Nisu, dakle, zaštićeni nacionalni interesi RH!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/interpelacija-nezakonit-i-netranspare...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-bacic-vs-vlada-zakon-napisan-ne...