Nitko se u Hrvatskoj dosad kao HDZ nije spremao preuzeti odgovornost za sudbinu države. U suradnji s kolegama iz uglednog bavarskog IFO instituta finaliziramo cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja. Zašto nitko ne postavlja pitanje o gospodarskom programu SDP-a? Što je s Planom 21? Hrvatsko se gospodarstvo, nažalost, raspada! Javni dug će do kraja godine iznositi 80 milijardi kuna, nikad manji broj zaposlenih, masovni egzodus mladih i obrazovanih... Zapuštena je suradnja s našim saveznicima unutar EU! - jedna je to od ključnih poruka sabornika (i koordinatora svih ekonomskih odbora HDZ-a) Domagoja Ivana Miloševića, u nedavnom gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“.

Naš je sabornik, među inim, komentirao i mizeran rast od 0,3 posto, nepostojanje ikakvog suvislog rješenja Milanovićeve vlade za tešku ekonomsku situaciju, neizvjesnost oko datuma parlamentarnih izbora, SDP-ovu „privatizaciju“ državnih tvrtki, najavu ukidanja županija...

Prenosimo Miloševićeve ključne poruke:

Ozbiljno i temeljito

U proteklih petnaest godina nitko se ovako ozbiljno nije spremao za preuzimanje vlasti odnosno preuzimanje odgovornosti za spas države. Imamo završenu knjigu investicija - s desecima milijardi eura vrijednih projekata. U suradnji s kolegama iz uglednog bavarskog IFO instituta finaliziramo cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja. Vrlo je čudno da je već mjesecima fokus na našem gospodarskom programu - a na vlasti je Kukuriku. Ne postavlja se pitanje: „A  gdje je njihov program?“  Što je danas s famoznim Planom 21? Milanovićeva vlada pak u protekle tri godine nije organizirala nijednu konferenciju o gospodarstvu! Valjda Milanoviću ne trebaju savjeti stručnjaka - ni domaćih ni stranih!

Zaustaviti egzodus!

Punopravna smo članica EU - konačno bi trebali dovršiti prelazak na tržišno gospodarstvo. Trebaju nam nova radna mjesta - njih može generirati isključivo privatni sektor! Bitno je, međutim, da država regulira i nadzire tržište. Te potiče privatni sektor na rast, napredak i otvaranje novih radnih mjesta. Ali se, istodobno, pobrinuti za socijalno najugroženije - da se ne događa da deseci tisuća napuštaju Hrvatsku! A taj je egzodus, nažalost, itekako vidljiv u zadnjih nekoliko godina!

Ozbiljna upozorenja EK

Europska komisija je na više stotina stranica navela sve primjedbe na „rad“ Milanovićeve vlade. Jednom riječju - porazno! Pitate me za objavljivanje našeg gospodarskog programa? Točno se, naime, zna kada se i kako predstavlja stranački program. Međunarodna konferencija - koju smo održali  -  nije mjesto za to. A bilo bi i razumno znati kada će biti izbori - jer smo u izbornoj godini. 

„Eksplozija“ javnog duga

Ono što je pridonijelo rastu od 0,3 posto jest rast izvoza - ali i on je dubiozan s obzirom na izmjenu metodologije mjerenja. Te pad uvoza usluga! Kada govorimo o javnom dugu - o čemu SDP ne voli razgovarati - procjena je da će do kraja ove godini iznositi 80 milijardi kuna. Hrvatska bilježi pad investicija, kao i državne i privatne potrošnje.

Protiv prodaje HEP-a i autocesta

HDZ je protiv privatizacije državnih monopola - vode, šume, željeznice, ceste... U tržišnoj smo ekonomiji i posao države nije da bude poduzetnik - da upravlja, primjerice, hotelima. No autoceste su infrastruktura. Priča se o privatizaciji HEP-a: privatni kapital je prisutan u proizvodnji električne energije, ali ne želimo privatizaciju distribucije!

SDP-ov sindrom neuspješnosti

Hrvatska ekonomija se raspada - broj zaposlenih nikada nije bio manji. Kako može biti „očuvana stabilnost“, ako imate eksploziju javnog duga?! Milanovićeva vlada, dakle, u tri godine nije potaknula gospodarski rast. Potreban je rast privatnog sekora i povećanje zaposlenosti - no toga nema. 

Golemi neiskorišteni potencijali

HDZ je uveo Hrvatsku u EU i NATO - to su povijesni uspjesi! Hrvatska ima veliki potencijal za razvoj - u suradnji sa strateškim partnerima - ne samo unutar EU, već i šire. Golemi su potencijali u poljoprivredi ili pak u energetici. A to, nažalost, u protekle tri godine ne vidimo. S međunarodnim partnerima ne razvijamo odnose i ne osnažujemo privatni sektor. 

Protiv smanjenja broja županija

Protiv smo smanjenja broja županija. No jesmo za reformu lokalne uprave i administracije. Ključna je riječ - učinkovitost. Smjer u kojem treba ići je otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje investicija. Ključno je, dakle, osvijestiti problem. Kad priznaš da imaš problem - onda se može početi rješavati. Pametni pitaju za savjet one s iskustvom. Tijekom cijelog mandata Milanovićeva vlada nije htjela priznati problem.