U medijskoj sjeni Milanovićeva falsificiranja statističkih brojki o Vladinim „uspjesima“, Lekine zabrane da se Đuro Glogoški obrati zastupnicima, specijalnog rata protiv hrvatskih branitelja, prevare radnika tvrtke RIZ-Odašiljači… pomalo je ovog tjedna ostala saborska rasprava o zahtjevu Vlade da joj se da suglasnost za dodjelu koncesije za izgradnju i održavanje plaže u Kuparima.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-o-milanovicevu-izvjescu-umjesto...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-unatoc-apelima-hdz-milanovicev-...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-slucaj-riz-odasiljaci-vlada-pro...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-specijalni-rat-protiv-hrvatskih...

U koncesiju je uključeno i pet hotelskih zdanja neposredno uz morsku obalu, a dodijelila bi se na rok od 99 godina. 

Zašto nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi?

Klub zastupnika HDZ-a podržao je prijedlog, ali je uputio oštre kritike na aljkavost i nestručnost SDP-ove vlade koja još nije uspjela riješiti imovinsko-pravne odnose. U kompleksu su čestice i u privatnom vlasništvu, ali proces izvlaštenja još nije niti započeo. Zbog čega će se projekt teško realizirati u skorije vrijeme, pa prijeti pogibao da se RH ponovno blamira pred potencijalnim investitorima. 

U ime našeg kluba izlagao je Branko Bačić, dok se Ivan Šuker u replici osvrnuo na činjenicu da se i na primjeru Kupara jasno vidi razlika između neodgovornog SDP-a i odgovornog HDZ-a. 

BAČIĆ: Vlada je u projekt ušla šlampavo!

Dajemo suglasnost na prijedlog isključivo u znak političke potpore tom vrlo važnom turističkom projektu. Ali - uz sve ograde koje se odnose na neriješene imovinsko-pravne odnose na pojedinim česticama u projektu Kupari 1 (v. uvod - op. ur.). 

Natječajem protiv natječaja

Navest ćemo nekoliko činjenica koje pokazuju da je Vlada u cijelu priču ušla šlampavo. Prvo, nije jasno kako će Vlada objediniti dva natječaja - za pomorsko dobro i za zaleđe. Zakon o pomorskom dobru ne predviđa da je moguće dati koncesiju za gospodarsko korištenje pomorskog dobra nekome tko nije najpovoljniji ponuđač na pomorskom dobru. A najpovoljniji ponuđač na pomorskom dobru, naime, ne mora nužno biti najpovoljniji ponuđač na cjelokupnom projektu Kupari 1. 

Štetno odbijanje HDZ-ova zakona

Sada se može samo potvrditi koliko je apsurdno to što je Kukuriku saborska većina prije četiri mjeseca bila odbila HDZ-ov prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Tim smo zakonom, naime, bili prevenirali ovakvu opasnost. Vlada bi - da je naš prijedlog prihvaćen - bila u mogućnosti posve zakonito raspisati natječaj za hotelski kompleks i utvrditi najpovoljnijeg investitora. A onda - temeljem zahtjeva toga istog investitora - dobiti tzv. prioritetnu koncesiju na plaži odnosno pomorskom dobru. 

Vlada ne mari za Dubrovnik … 

Drugo: Grad Dubrovnik je najvažniji hrvatski turistički brend - u zadnje se vrijeme sve čini kako bi se njegovi hotelski kapaciteti podigli na najvišu luksuznu razinu. Stoga smo očekivali da će Vlada u natječaju propisati uvjete koji investitore primoravaju da kompleks Kupara podigne na razinu pet zvjezdica. Ovako se čini da Vlada ne zna koji je stvarni cilj obnove hotelskog kompleksa. 

… a ni za Župu dubrovačku

Treće: prije odluke o samoj koncesiji, trebalo je potpisati sporazum s Općinom Župa dubrovačka. Tako bi se riješili brojni neriješeni odnosi između te općine i Vlade. Nije riješeno ni pitanje izgradnje komunalne infrastrukture u kojoj će sudjelovati i općina i investitor. To je trebalo riješiti ugovornim odnosom!

ŠUKER: Jedni skupo plaćaju PR magle, drugi razrađuju gospodarski program!

Zašto se u protekle tri godine nisu riješili imovinsko-pravni odnosi, a projekt se na sva zvona najavljivao?! I na ovom se primjeru vidi razlika između onih koji rade i onih koji ne rade. Neki skupo plaćaju inozemne PR agencije kako bi stvorili ljepšu sliku o sebi, a neki sa strancima razrađuju program gospodarskog oporavka. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-sdp-placa-strane-pr-ovce-kako-...