U Hrvatskom se saboru jučer raspravljalo o izmjenama Zakona o strateškim investicijama - još jednome očajničkom eksperimentu Milanovićeve diletantske družine, unaprijed osuđenom na neuspjeh. Saborska većina, Milanovićeva ponizna sluškinja, prije godinu dana usvojila je taj zakon unatoč dobronamjernim HDZ-ovim kritikama. A sada taj isti zakon - mijenja.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-o-vladinim-izmjenama-zakona-o-s...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/milosevic-uz-ovakvu-poreznu-nestabil...

Dr. Goran Marić izlagao je uime Kluba zastupnika HDZ-a, a u raspravi su, među ostalim, sudjelovali i Darko Milinović i Branko Bačić. 

MARIĆ: Nevjerojatna lakoća eksperimentiranja poreznim stopama!

Ne možemo rješavati probleme ako ne znamo uzroke. I to je temeljni problem zašto nema investicija. I zakona i izmjena zakona i agencija imamo na pretek - problem je, dakle, negdje drugdje. U ekonomskoj depresiji, naime, svatko se boji i trošiti i investirati. A Hrvatska ima najviše troškove financiranja u Europi. U BiH su, primjerice, troškovi financiranja dvostruko niži. Naše porezne stope su visoke. A umjesto da ih smanjujemo, one se povećavaju! Na desetke tisuća je neprodanih nekretnina. A uveli smo PDV na građevinsko zemljište od 25 posto! Ono što je, dakle, neprodano ili u blokadi, opterećeno je visokim porezima te je time blokiran građevinski sektor. Zar se tako izlazi iz krize? Potiču investicije? Nikako! 

SDP - Samo Dižu Poreze

Porezne stope se prvo podignu, pa se nakon nekog vremena Vlada sjeti da je pogriješila i sve vraća na isto. S poreznim stopama se ne eksperimentira! One moraju biti stabilne. S manjim porezima i opterećenjima se više prihoduje. A ne s višim! Imamo, nadalje, pravnu nesigurnost. Ljudi su u strahu. Državne tvrtke - umjesto da potiču investicije - one su prepreka. S investicijskim aktivnostima sigurno nisu u vezi klima uređaji - kao što neki tvrde - ali jesu sigurno agregatna potražnja koja je sve niža, raspoloživi dohodak koji je sve manji i troškovi financiranja koji su sve veći. Dok to ne popravimo, ne možemo očekivati bolje rezultate. 

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-aktualac-2-grciceva-otkrica-za-nobe...

Sindrom neznanja

Rast je u 2013 bio najavljen oko 3 posto. Ako zanemarimo zašto privatni sektor nije ulagao, zašto onda nije državni. Onaj koji je jamčio - zakazao. I nakon godinu dana mijenja se Zakon o strateškim investicijama - jer nije urodio plodom. Nisam ovdje čuo zašto se zakon mijenja! Ako ne znamo zašto mijenjamo, kako možemo znati što očekujemo od onoga što mijenjamo. Citiram: „Utvrđeni su nedostaci, stoga se predviđaju izmjene.“ Ma nemojte! Cijeli zakon mijenjamo jer su utvrđeni - „neki nedostaci“. A nije rečeno koji!? A kako bi se to „nedostaci“ trebali ukloniti - ni toga nema. Nikakvog obrazloženja!

MILINOVIĆ: Svaki novi dan - jedan novi porez!

U ovoj državi, nažalost, od strateških investicija nema ni „s“. Nema ni onih osnovnih - BDP pada 12 kvartala zaredom. Svaki investitor računa s određenom dobiti. A porezi se stalno mijenjaju - danas jedne stope, sutra druge. Jedan dan 15 posto doprinosa na zdravstvo, drugi dan 13. Porez na dividendu, onda retroaktivni porez na dividendu… To sve rastjeruje investitore! Ne postoji zemlja u EU s više ograničavajućih faktora za investicije. A jedan od njih je - „tajnovitost“! Sabornici su, naime, tražili da Vlada otkrije pravo stanje duga u zdravstvenom sustavu. Zašto zastupnici to ne smiju znati?! I to utječe na investitore. Zemlja smo apsurda!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-zabrinjavajucem-izvjescu-ek-...

BAČIĆ: U godini dana - samo tri strateška projekta!

U 13 mjeseci - otkad je ovaj zakon stupio na snagu - samo su tri projekta proglašena strateškim. I to oni projekti koji su u velikoj mjeri već bili realizirani. To dovoljno govori o važnosti ovog bučno najavljivanog zakona! Da Vlada ima ikakvu strategiju, u Saboru smo mogli donijeti cijeli niz zakona kojima bismo potaknuli investitore, pojednostavnili im procedure, otklonili zapreke. A ne ovako poprijeko!