Aktualnim prijepodnevom Hrvatski sabor započeo je svoju novu, osmu sjednicu. Nakon „aktualca“ - u kojem je 39 zastupnica i zastupnika postavilo pitanja članovima Vlade RH - Hrvatski sabor poslijepodne raspravljati o Vladinu prijedlogu ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Donosimo ključne naglaske iz odgovora predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića na pitanja saborskih zastupnica i zastupnika:

O ULJANIKU

Kao Vlada smo vodili kontinuirani dijalog s Upravom Uljanika. Ključno je pitanje da Uljanik u daljnjem procesu restrukturiranja pronađe strateškog partnera, što bi jamčilo opstanak radnih mjesta i nastavak izgradnje brodova u Puli. Vlada će pomagati u pronalaženju strateškog partnera, novih ulaganja i novih narudžbi, a sve radi, ponavljam, onoga najvažnijeg - opstanka radnih mjesta u Uljaniku i povezanom „3. maju“. Za to su zainteresirane i Istarska i Primorsko-goranska županija te gradonačelnici Pule i Rijeke.

O POVLAČENJU NOVCA IZ EU FONDOVA

U zadnjih smo 18 mjeseci ugovorili tri i pol puta više sredstava iz EU fondova nego u prethodnih 40 mjeseci. Zatekli smo devet posto ugovorenih sredstava iz cijele financijske perspektive, a sada ih je 39 posto! Do kraja godine planiramo ugovoriti 6,5 milijardi eura. Dakle, 60 posto raspoloživih sredstava u perspektivi 2013.-2020. trebalo bi biti ugovoreno do kraja 2018. godine. Ako nastavimo ovim ritmom, do 2020. ćemo apsorbirati alocirana sredstva - koja su zamašnjak investicija i razvoja. U konačnici, i isplata krajnjim korisnicima znatno je porasla, ona je sada 206 posto veća u odnosu na prije.

O USPJEHU U AGROKORU

Znate da su financijski vjerovnici determinirali strukturu vlasništva, a i vidite da su ovakvom nagodbom dobavljači vrlo zadovoljni. U ovih smo godinu dana spriječili financijski i gospodarski kolaps same kompanije, silne stečajeve i gubitak tisuća radnih mjesta - izlažući se pritom velikome političkom riziku. I sada kada smo došli u fazu da su svi zainteresirani akteri zadovoljni, Vi, g. Beljak, postavljate pitanje - „Kakva je vlasnička struktura?“. Smatrate li da bi bilo ispravno da je Izvanredna uprava donosila neke arbitrarne odluke? Mi smatramo da ne! Ovakvim smo modelom osigurali novo povjerenje vjerovnika ne samo u kompaniju, nego u cijelu hrvatsku državu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/usuglaseni-su-elementi-nagodbe-sprijecili-smo-krizu-koja-bi-pogodila-cijelo

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ostvareni-su-ciljevi-izvanredne-uprave-u-agrokoru-stvorili-smo-preduvjete-da-nase

O SUSTAVU DOMOVINSKE SIGURNOSTI

I u slučaju nedavnih poplava, i odrona u Hrvatskoj Kostajnici, i onečišćenja vode u Slavonskom Brodu, i sami ste mogli svjedočiti da je država reagirala maksimalno promptno i učinkovito. Sustav domovinske sigurnosti, s učinkovitijom koordinacijom i više sredstava, dignut je na višu razinu. U rebalansu proračuna osigurali smo 100 milijuna kuna dodatnih sredstava. Reagiramo učinkovito i brzo. Kada gledate što nas je sve pogodilo, moramo biti zadovoljni što nije bilo ljudskih žrtava. Ali, očekujem da sustav domovinske sigurnosti i zaštitu od elementarnih nepogoda dignemo na još višu razinu!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-jasenovca-sustav-domovinske-sigurnosti-podignut-je-na-visoku-razinu

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vec-pomazemo-i-jos-cemo-pomoci-svima-koji-su-u-hrvatskoj-kostajnici-ostali-bez

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-sigurnost-i-zdravlje-nasih-sugradana-u-slavonskom-brodu-su-najvazniji

O JAČANJU RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

Nabavka višenamjenskih borbenih zrakoplova bila je na dnevnom redu različitih državnih tijela otprilike zadnjih 20 godina. Ali nijedna Vlada nije imala odvažnosti donijeti odluku! Strateški smo odlučili biti zemlja - ovdje na jugoistoku Europe, kao članica EU i NATO-a - koja dobro sagledava sigurnosne izazove. Procijenili smo da se ne smijemo odreći sposobnosti koja se zove zrakoplovstvo. Hrvatska zaslužuje imati borbeno zrakoplovstvo, koje će nam jamčiti sigurnost i odvraćati svakog tko bi i pomislio ugroziti naš teritorijalni integritet!

Da idemo u proces, odlučili smo prošle godine, a postupak smo proveli u koncepciji nabave koja se zove - Vlada prema Vladi. Bez, dakle, posrednika. Svi su mogli na vrijeme i kvalitetno predstaviti svoje ponude, a odabrali smo ono što nam je financijski priuštivo i nema nikakvih skrivenih troškova. Što se tiče šire suradnje s Izraelom, nema tzv. offseta, ali imamo poruku partnerstva, koje se razvija i u poljoprivredi, gospodarstvu, ulaganjima... Siguran sam da će i odluka o zrakoplovima pridonijeti ukupnoj gospodarskoj razmjeni. To nije poruka samo Izraelu, već i SAD-u.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nabavom-borbenih-aviona-jacamo-sposobnosti-hv-te-stratesko-partnerstvo-sa-sad-om-i