Aktualnim prijepodnevom („aktualac“) Hrvatski sabor započeo je svoju novu, sedmu sjednicu. Do kraja ožujka, do kada će nova sjednica trajati, zastupnici bi trebali odraditi iznimno opsežan dnevni red s više od 100 točaka.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, zajedno s članovima svog kabineta, odgovarao je na pitanja saborskih zastupnica i zastupnika.

Donosimo ključne naglaske iz odgovora predsjednika Plenkovića:

O SLOBODI IZRAŽAVANJA & PRAVU NA KRITIKU

Poštovani zastupniče Bernardiću, ne znam je li vaše pitanje plod team buildinga ili analitičkog pristupa brojnim problemima s kojima se suočava hrvatsko društvo. Apsolutno sam za satiru, humor i ironiju, za mogućnost da bilo tko na taj način prati fenomene u hrvatskom društvu i to izražava u medijima, glasilima ili pak na društvenim mrežama. Veliki sam pobornik humorističnog pristupa politici ili bilo kojem drugom aspektu našeg društva. Nedavno je preminuo Predrag Lucić, jedan od osnivača Feral Tribunea, koji je još u bivšem režimu znao na duhovit način pratiti društvene procese. I tada sam, kao srednjoškolac, čitao podlistak Nedjeljne Dalmacije. Što se tiče Vlade RH, svi smo otvoreni za kritiku na duhovit način i apsolutno podržavamo slobodu izražavanja. A što se tiče Vaše aluzije na „cenzuru“ filma „Ministarstvo ljubavi“, HRT je neovisan u odabiru svog programa. A i film je prikazan, koliko znam.

O ZAKONU PROTIV GOVORA MRŽNJE

Ponovit ću - u Hrvatskoj nema cenzure. Svatko ima mogućnost govoriti ono što želi i misli, sukladno zakonskim propisima i odgovornosti. No to ne znači da se u moderno vrijeme komunikacija i tehnologije smije dopustiti govor mržnje. Još sam kao zastupnik u Europskom parlamentu organizirao konferenciju na temu govora mržnje na Internetu. Govor mržnje je ozbiljan društveni problem, koji pogađa mnoge, koji se oteo kontroli - jer nije dovoljno reguliran. Taj problem možemo riješiti konsenzusom. Potrebno je praviti jasnu distinkciju između onog što je humor i onog što je nedopušteno, što vrijeđa i truje društvo i odnose među ljudima, a osobito kada se to na društvenim mrežama radi anonimno, krijući svoj identitet. Zajedničkim naporima možemo biti korektiv tim negativnim fenomenima. Vlada RH će izaći sa zakonskim prijedlogom.

O DEMOGRAFSKOJ REVITALIZACIJI I OBNOVI

Kolega zastupniče Hajdaš Dončiću, jedan od aspekata odlazaka iz Hrvatske jest i taj da smo članica Europske unije i u njoj naši državljani - osim u pet zemalja u kojima su ograničenja produljena - imaju pravo pristupa tržištu rada. I neki to pravo koriste. S druge strane, poduzimamo niz mjera radi demografske revitalizacije: porezna reforma, povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada, proširenje dječjih doplataka, sufinanciranje stambenih kredita... Rast gospodarstva jedan je od krovnih aspekata - koji mora osigurati mogućnost našim ljudima da u Hrvatskoj nađu posao, ostanu i ovdje dostojanstveno žive i zasnivaju obitelji. Imamo suficit opće države, podignut nam je kreditni rejting, imamo najuspješniju turističku sezonu u povijesti, povećanje zaposlenosti… Provodimo aktivne mjere zapošljavanja. Dakle, imamo rezultate!

O ULJANIKU & DRŽAVNIM JAMSTVIMA

U prošlom smo desetljeću, praktično do ove godine, imali veliki proces restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta. Aktualna situacija u Uljaniku vezana je i za odgovornost Uprave. Vlada je dala jamstvo prema HPB-u i drugim financijskim institucijama za moguće kreditiranje Uljanika u iznosu od 96 milijuna eura. Prema proceduri i sukladno pravnoj stečevini, vode se konzultacije s Europskom komisijom. Nadležno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u stalnoj je komunikaciji s njom. Dali smo sva pojašnjenja, dijalog je na dnevnoj bazi. Učinit ćemo sve da se jamstva realiziraju. Važan je pritom plan restrukturiranja Uljanika i eventualno pronalaženje strateškog partnera. Koliko mi je poznato, Uprava je već vodila razgovore o tome. Čini mi se da je kombinacija jamstava i strateškog partnerstva dobar put.

Vodimo računa o Uljaniku i zaposlenicima. Već sama činjenica da smo dali jamstva jasna je poruka da činimo sve kako bi se očuvala radna mjesta i kako bi Uljanik - koji je imao važnu ulogu u restrukturiranju 3. Maja - bio održivo brodogradilište i nastavio s poslovanjem. Očekujem da nam EK uskoro dostavi svoje mišljenje i da se krene u realizaciju odluke Vlade od prošlog tjedna.

Aktualno prijepodne možete u cijelosti pogledati na donjem linku: