Osim u središnjim informativnim emisijama RTL-a i N1 televizije, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković gostovao je sinoć i u Dnevniku HTV-a.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/dio-oporbe-grubo-vrijeda-lazno-optuzuje-i-svjesno-izaziva-incidente-kada-im-se-i

Budući da su teme o simbolima totalitarnih režima, populističkim optužbama i vulgarnoj retorici dijela oporbe na jučerašnjemu saborskom „aktualcu“ te, posljedično, verbalnom okršaju zastupnika Mire Bulja i potpredsjednice Vlade RH dr. sc. Martine Dalić obrađene u članku na gornjem linku, s gostovanja na HTV-u izdvajamo dijelove Jandrokovićeva intervjua o saborskome dnevnom redu, izboru ustavnih sudaca i bilateralnim razgovorima sa Slovenijom:

(…)

Na dnevnom redu ove sjednice Sabora je 108 točaka, koji su prioriteti?

Vlada nam je preko ljeta poslala niz novih zakonskih prijedloga, primjerice, o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, reviziji, stambenom potrošačkom kreditiranju, stavljanju izvan snage tzv. poreza na nekretnine... Raspravljat ćemo i o sedam revizijskih izvješća, kao i o izvješću predsjednika Vlade RH o stanju nacije - prvom koje podnosi Plenković. Naravno, trebamo ktome izabrati suce Ustavnog suda. Dakle, bit će dinamično, očekujem vrlo intenzivan rad sve do kraja - do 15. prosinca, dokad prema ustavnom roku traje zasjedanje.

Kada će biti izabrani ustavni suci, SDP je odustao od ultimatuma prema kojem neće dignuti ruke za njih ako Sabor ne osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor?

Čini se da bi ipak moglo biti mudrosti u SDP-u - jer odluka da se izbor ustavnih sudaca veže za osnutak istražnog povjerenstva o Agrokoru potpuno je promašena i neprimjerena. Čuo sam, doduše, da unutar SDP-a još moraju obaviti neke dodatne konzultacije. Vjerujem da će u konačnici njihovi zaključci biti takvi da ćemo suce izabrati i popuniti Ustavni sud već do kraja idućeg tjedna.

Arbitraža sa Slovenijom - postoji li mogućnost da se poništi odluka Sabora o ništetnosti arbitraže?

Ne postoji takva mogućnost. Sabor je donio svoju odluku. Slovenija je nepovratno kontaminirala arbitražni postupak. Presuda u formalnom smislu nije prihvatljiva - i nećemo mijenjati svoju odluku - ali je sadržajno ona poprilično dobra za Hrvatsku, što su mogli uvidjeti i čelnici svih parlamentarnih stranaka na prezentaciji koju je organizirao predsjednik Vlade. Hrvatska sada ulazi u bilateralne razgovore o granici. Ponavljam, ne prihvaćamo odluku arbitražnog suda, ali želimo kroz bilateralne razgovore napokon doći do rješenja graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije.