Naš saborski zastupnik Branko Bačić osvrnuo se danas u komentaru za medije na Milanovićevu najavu gradnje Pelješkog mosta - financiranog iz sredstava iz EU fondova. Pojasnimo - iz „najbolje vlade do sada“ još donedavno su sve zdravorazumske glasove o nasušnoj potrebi gradnje Pelješkog mosta, odnosno prometnog povezivanja hrvatskog sjevera i juga nazivali - „luđacima“! A da su imali znanja i volje - projekt je mogao već odavno biti u realizaciji.  

Zašto tek sada?

Stoga je Bačić argumentirano naglasio da su nepovratno izgubljene tri i pol godine da bi Milanović - tek nakon instrukcija iz Bruxellesa o povezivanju teritorija EU - spoznao važnost izgradnje Pelješkog mosta. 

- Bespovratno i bespotrebno izgubljene su tri i pol godine da bi se Kukuriku vlada uvjerila da projekt Pelješkog mosta nije iluzija, nego najfunkcionalnije prometno rješenje izolacije dijela Hrvatske! Začuđuje da nije bio dovoljan argument povezivanje hrvatskog teritorija - nego su se predomislili tek nakon instrukcija iz Bruxellesa o povezivanju teritorija EU. Pelješki je most izraz prometnog suvereniteta - spaja dva razdijeljena teritorija u jednu cjelinu.

Raskinuli s hrvatskim konzorcijem

Naš je sabornik istaknuo da je razvrgnut ugovor s hrvatskim konzorcijem, što nije dobro jer je građevinski sektor na koljenima. Projekt kakav je Pelješki most bio bi, naime, vrsna referencija za hrvatske poduzetnike.  

- Žalosti činjenica što je razvrgnut dogovor i ugovor sa hrvatskim konzorcijem za gradnju Pelješkog mosta. I to upravo kada je graditeljski sektor bio na koljenima. Ovako - kada se raspiše natječaj - moguće je da će realizaciju projekta dobiti strana tvrtka! A hrvatski graditeljski sektor od toga neće imati pune povlastice. Osim financijskih bile bi, naime, važne i referencije! Za sve nas s juga Hrvatske - ovo je ipak veliko olakšanje.