Klub HDZ-a danas je u Hrvatskom saboru zatražio stanku kako bi - u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom - upozorio na probleme s kojima se u društvu suočava jedna od najranjivijih društvenih skupina.

Premijer pokazao iznimnu osjetljivost

U ime našeg Kluba govorila je saborska zastupnica Ljubica Lukačić - istaknuvši da je sutra Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

- Predsjednik Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković primio je jučer predstavnike organizacija osoba s invaliditetom, kao i resornu pravobraniteljicu, te im obećao aktivni partnerski odnos. To je ono što smo godinama očekivali. Vlada RH - odnosno njeno resorno ministarstvo - u prvim je danima uspješno riješila problem osobnih asistenata.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-trajno-brine-o-pravima-osoba-s-invaliditetom-i-zeli-da-uvijek-imaju-svog

Tematska sjednica Odbora za zdravstvo

Upozorila je da osobe s invaliditetom u Hrvatskoj nisu osobito zadovoljne svojim statusom.

- Na nama je velika odgovornost da se taj status poboljša. Uvjerena sam da ćemo to i uspjeti.

Najavila je da će se Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježiti i u Hrvatskom saboru i to 13. prosinca tematskom sjednicom Odbora za zdravstvo - a u povodu desete obljetnice donošenja Konvencije i pravima osoba s invaliditetom.

SUSRET S PLENKOVIĆEM - UKLJUČIVOST I RAVNOPRAVNOST

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sastao se jučer u Banskim dvorima s predstavnicima Saveza osoba s invaliditetom - saborskom zastupnicom Ljubicom Lukačić i pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak. Tema razgovora - položaj osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, kojih je više od 500.000.

O pravima odlučivati zajedno

Predsjednik Plenković naglasio je da je u izradi Nacrt prijedloga nove nacionalne strategije za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2016. do 2020. godine.

- Opredjeljenje moje Vlade je da se o vašim pravima odlučuje zajedno s vama, što potvrđuje i naš današnji susret. Politika prema osobama s invaliditetom zasniva se na suvremenim međunarodnim standardima, koji uključuju i temeljna načela ljudskih prava kao što je načelo nediskriminacije, uključivosti i ravnopravnosti te načelo međuzavisnosti i nedjeljivosti svih ljudskih prava. To je nužno za ostvarivanje pristupačnosti svih građanskih i političkih, kao i socijalnih, kulturnih i gospodarskih prava osoba s invaliditetom. I vi ste svjedočili da se ova Vlada već prvog dana mandata susrela s problematikom osobnih asistenata te ju je uspješno riješila osiguravajući sredstva za nastavak njihovog rada.

Program se već provodi

Naša saborska zastupnica Lukačić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da se Program Vlade RH - u dijelu koji se odnosi na osobe s invaliditetom - već počeo provoditi. Izrazila je uvjerenje da će ubuduće ovakvi susreti biti praksa te da će Vlada nastaviti voditi skrb o osobama s invaliditetom.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak zahvalila je predsjedniku Vlade na ovom sastanku, istaknuvši pritom kako je ovo prvi put u Hrvatskoj da predstavnike Saveza osoba s invaliditetom prima predsjednik Vlade.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/lukacic-hdz-je-jasno-pokazao-da-su-mu-interesi-osoba-s-invaliditetom-izuzetno