Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić sudjelovao je u grčkoj Ioannini na XV. konferenciji predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative.

Budućnost i zaštita Jadrana

Tom je prigodom istaknuo da je Hrvatska, od samog početka uspostave jadransko-jonske suradnje 2000. godine, prepoznala mogućnosti afirmacije svoje jadranske dimenzije:

- Zbog velikog bogatstva i raznovrsnosti našeg mora, budućnost i zaštita Jadrana za Hrvatsku je pitanje od prioritetnog nacionalnog interesa. Moramo čuvati naš Jadran i razvijati ga - to je naše blago i ne smijemo ga prepustiti slučaju! Ova Inicijativa zagovara i završetak jadransko-jonske autoceste, koja je također od iznimne važnosti za našu Hrvatsku jer će omogućiti povezivanje prometnih tokova zapadne i središnje Europe sa zemljama jugoistočne Europe.

Pelješki most

Sudjelujući na konferenciji, Brkić je u svom izlaganju naglasio i da je Hrvatskoj svakako prioritet i povezivanje Dubrovnika, bisera našeg Jadrana, s ostatkom Lijepe Naše - o čemu najbolje svjedoči izgradnja Pelješkog mosta kao strateškog projekta na kojem Vlada RH predvođena predsjednikom Andrejom Plenkovićem vrlo intenzivno radi.

https://vlada.gov.hr/vijesti/stigla-potvrda-neovisne-kontrole-kvalitete-iqr-peljeskom-mostu-pozitivno-misljenje-i-85-sredstava-iz-eu/20329

Na bilateralnoj razini potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić sastao se s predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjednikom Skupštine Crne Gore te s potpredsjednikom Narodne skupštine Srbije.