I bjelovarsko-bilogorska županijska organizacija HDZ-a dala je, golemom većinom, punu podršku nastavku procesa ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji na način na koji ga je predložila Vlada RH - s uključenom interpretativnom izjavom kojom se otklanjaju kriva tumačenja same Konvencije.

Na sjednici Županijskog odbora HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije (u proširenom sastavu), održanoj u Bjelovaru, od 40-ak nazočnih samo su njih dvojica - nakon argumentirane rasprave u izrazito demokratskoj atmosferi - izrazili rezervu spram zaključka o potpori ratifikacije.

Široka društvena podrška

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je sudjelovao na sjednici, istaknuo je da je stav Predsjedništva HDZ-a posve jasan, a potpora s terena velika:

- Za ratifikaciju imamo široku društvenu podršku, još širu otkad smo interpretativnom izjavom otklonili mnoga kriva tumačenja. Iz Konvencije, naime, ne proizlazi nikakva obveza Hrvatskoj da u svoj pravni i obrazovni sustav ugradi bilo što bi imalo veze s „rodnom ideologijom“.

Neupitnost ustavne definicije braka

Vlada je jednoglasno donijela odluku o upućivanju Konvencije u Hrvatski sabor, a predsjednica Republike dala potporu nastavku procesa ratifikacije - podsjetio je Jandroković:

- Osim toga, već se 11 županijskih odbora HDZ-a jednoglasno ili golemom većinom očitovalo ZA, tako da uistinu postoji široki konsenzus o tome da su zaštita žena od nasilja i sprječavanje nasilja u obitelji stvarni sadržaj i smisao Konvencije. Vrijedi uvijek naglašavati i da će u Ustavu ostati definicija braka kao zajednice muškarca i žene. Tu neće doći ni do kakvih promjena! Hrvatska je ta koja će pisati svoje zakone i štititi svoje ustavne vrijednosti - kao što to i piše u interpretativnoj izjavi!

Molimo lijepo - argumentirano!

Što se tiče današnjih prosvjeda u Zagrebu, glavni tajnik HDZ-a je kazao da svatko ima slobodu izražavati svoje mišljenje o svim temama, ali je važno da to radi na primjeren način i argumentirano.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/i-hdz-zagrebacke-zupanije-dao-punu-potporu-ratifikaciji-konvencije-vijeca-europe

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/i-viroviticko-podravski-hdz-dao-punu-podrsku-ratifikaciji-konvencije-vijeca-europe

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/puna-podrska-splitsko-dalmatinskog-hdz-ratifikaciji-konvencije-vijeca-europe

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/puna-potpora-dubrovacko-neretvanskog-hdz-ratifikaciji-konvencije-i-najavljenim

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/iz-osijeka-snazna-podrska-nacionalnom-vodstvu-hdz-konvencija-vijeca-europe-agrokor

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/hdz-varazdinske-zupanije-jednoglasno-podrzao-ratifikaciju-konvencije-vijeca-europe

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/28-0-1-i-brodsko-posavski-hdz-podrzao-ratifikaciju-konvencije-uz-interpretativnu

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/i-koprivnicko-krizevacki-hdz-dao-punu-podrsku-ratifikaciji-konvencije-uz

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/krapinsko-zagorska-zupanija-i-deseti-zupanijski-odbor-hdz-zaredom-podrzao

NEMA „roditelja 1“ i „roditelja 2“

Bjelovarsko-bilogorski HDZ jedanaesta je, ponovimo, županijska organizacija naše stranke koja je i službeno dala potporu Konvenciji. Ratifikaciju su podržale i tri naše zajednice: žena, utemeljitelja i mladeži.

- Interpretativnom izjavom i posljednje su sumnje otklonjene kod naših članica i članova. U Konvenciji NEMA ni „roditelja 1“ i „roditelja 2“, kako su nas neki željeli zastrašiti, mi svi imamo i imat ćemo svoje majke i očeve. I naša djeca neće biti „ono“, nego jesu i bit će naše kćeri i sinovi! - poručio je pak nakon sjednice Miro Totgergeli, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije i saborski zastupnik.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednistvo-zajednice-zena-hdz-katarina-zrinski-podrzalo-konvenciju-vijeca

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/utemeljitelji-za-ratifikaciju-konvencije-uz-dosljednu-primjenu-interpretativne

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/i-mladez-hdz-dala-punu-podrsku-ratifikaciji-konvencije-uz-interpretativnu-izjavu