Izaslanstvo HDZ-a - predvođeno potpredsjednikom Božom Galićem, predsjednikom Kluba utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“ (i Odbora za Hrvate u BiH) Milanom Kovačem te tajnikom Odbora za branitelje Josipom Vidovićem - položilo je u Crnim Lokvama (kod Širokog Brijega) vijenac pred danas blagoslovljenim i otkrivenim spomen-obilježjem mještanima koji su poginuli ili nestali u dvama svjetskim ratovima te u Domovinskom ratu. 

103 stradala Crnolokvana

Od ukupno 103 stradala Crnolokvana - čija su imena ispisana na spomeniku podignutom njima u čast, slavu i sjećanje - 9 je poginulo u Prvome svjetskom ratu, 86 u Drugome i poraću, a 8 u Domovinskom. Za 57 mještana ne zna se gdje im je grob te se vode kao nestali.

Spomenik, rad akademskog slikara Anđelka Mikulića, podigli su mještani i iseljeni Crnolokvani uz svesrdnu pomoć mnogih donatora - Vlade RH, Općine Široki Brijeg, Zapadno-hercegovačke županije, vjerskih institucija, udruga, tvrtki, pojedinaca... a otkrili su ga članovi obitelji stradalih zajedno s predsjednikom Vlade Zapadno-hercegovačke županije Zdenkom Ćosićem, gradonačelnikom Širokog Brijega Mirom Kraljevićem te Božom Galićem, inače vukovarsko-srijemskim županom koji je i sam rođen u Crnim Lokvama. Svetu misu služio je fra Miljenko Stojić.