(IZ SPLITA - VIDEO) Predsjednik Andrej Plenković, predvodeći visoko izaslanstvo HDZ-a, sudjelovao je danas na proslavi 28. obljetnice utemeljenja naše stranke na području Splita (Hotel Le Méridien Lav, Podstrana). Kao poseban gost, pridružio mu se predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

https://www.facebook.com/hdz.split/videos/1531602323562309/?hc_ref=ARTgV...

Pobjednička stranka koja okuplja

U svom obraćanju, predsjednik HDZ-a i Vlade RH nije propustio još jednu priliku čestitati našim rukometašima na briljantnoj pobjedi protiv Srbije, a splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari i splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu na pobjedi na izborima:

- Mi smo velika, snažna, pobjednička stranka. Stranka koja okuplja. Ima nas toliko da je jasno da ne možemo u svemu imati isto mišljenje, ali mi to rješavamo dijalogom. U Splitu uskoro imamo kotarske izbore. I na njima očekujemo pobjedu!

Veliki posao odradili s Agrokorom!

Prošla je godina bila puna izazova - nastavio je Plenković - morali smo se suočiti s nizom naslijeđenih, godinama prije nas nerješavanih problema:

- Primjerice, buknula je kriza u vodećoj hrvatskoj kompaniji. Da nismo promptno reagirali, ne bismo mogli danas govoriti o najboljoj turističkoj sezoni u povijesti ili o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske! Hvala kolegici Martini Dalić na velikom poslu koji je obavila oko Agrokora!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/povecanje-kreditnog-rejtinga-jos-jedna-snazna-potvrda-rada-nase-vlade-nastavljamo

Slovenci su prekršili međunarodno pravo!

Komentirao je i situaciju sa Slovenijom:

- Imali smo arbitražu, ušli smo u nju u kontekstu pristupanja Europskoj uniji. Djelovali smo stručno i odgovorno, u tom procesu nismo pogriješili mi, nismo prekršili međunarodno pravo mi, nego druga strana. Vjerujem da ćemo sa Slovencima naći rješenje koje nam je svima prihvatljivo, a za to je potreban dijalog. Argumenti su jasni i oni su u svojoj biti na našoj strani.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-odnosima-sa-slovenijom-ostajemo-na-poziciji-dogovornog-rjesenja-postupamo-kao

Donosimo ključne poruke iz obraćanja i ostalih govornika na proslavi 28. rođendana splitskog HDZ-a.

PETAR ŠKORIĆ (predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Splita): Dalmacija - okosnica HDZ-a i hrvatske države!

Split i Dalmacija okosnica su stvaranja HDZ-a kao pokreta, a i hrvatske države koja je upravo iznjedrena zahvaljujući tom pokretu. I danas će Split i Dalmacija biti okosnica politike kojom gradimo Hrvatsku. HDZ je punih 28 godina najveća, najjača i najorganiziranija stranka u Hrvatskoj. To smo uspjeli jer smo radili za Hrvatsku! Politiku onih koji vode našu državu nikada nećemo iznevjeriti - kao što nismo iznevjerili našega prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana!

ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA (splitski gradonačelnik): Rješavamo godinama gomilane probleme!

Preuzeti odgovornost za Split i našu županiju te ih spojiti s državnom vertikalom, takav rezultat dugo vremena nismo imali. Mi ćemo to sigurno znati iskoristiti! Ja sam samo motor u vašim rukama radi dobrobiti našeg grada. Prvi put nakon 10 godina  proračun prelazi magičnu brojku od milijardu kuna, to se nije dogodilo još od kada je gradonačelnik bio Ivan Kuret. Krenuli smo sa sanacijom Karepovca, sređivanjem nereda na  Žnjanu, rješavanjem svih problema koji su se godinama gomilali.

BLAŽENKO BOBAN (splitsko-dalmatinski župan): Demografska obnova i zaustavljanje iseljavanja

Politički oponenti u našoj županiji svode se na istu grupicu koja se nalazi po mjesnim odborima, gradovima ili u Hrvatskom saboru. Uvijek se vrti 20 istih ljudi. Dva cilja su najvažnija: demografska obnova i zaustavljanje iseljavanja mladih. A to može riješiti samo HDZ! Pitam se zašto se od 2013. naplaćivala cestarina za tunel Sv. Ilija, zašto baš Imoćanima i Makaranima. Zato što je to naše većinsko biračko tijelo i moralo im se na neki način naplatiti to što glasaju za nas.

ŽIVKO NENADIĆ (Zajednica utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“): Imali smo sreću što nas je vodio Tuđman!

Znali smo i griješiti, ali boljih od nas nema. Ivica Račan nas je proglasio „strankom opasnih namjera“ jer su se bili prestrašili za sebe i Jugoslaviju. Bogu hvala da se HDZ do danas sačuvao! Imali smo sreću što nas je vodio Franjo Tuđman koji je imao srce kao pogonsko gorivo i mozak za upravljanje. Imajmo povjerenja u vodstvo dok god nas ne izdaju. Ma di će nas izdat!?!

ANTE SANADER (predsjednik splitsko-dalmatinskog Županijskog odbora HDZ-a): Čvrsto uz predsjednika Plenkovića!

Utemeljitelji HDZ-a bili su hrabri ljudi, hvala im za to što su ostvarili ono što su sanjale mnoge generacije! Vidite koliko ima ovih koji na političku scenu dođu i odu, ali mi smo stranka koja ima kontinuitet. I zato smo najjači! Drago nam je što je premijer Plenković doveo pola Vlade na našu obljetnicu, drago nam je što je naše gore list, podrijetlom dijete s otoka. Nije mu bilo lako ovih godinu dana, ali niže uspjeh za uspjehom. Mi smo čvrsto uz njega!

VIJENCI & SVIJEĆE KOD SPOMENIKA DR. TUĐMANU

Prije same proslave 28. obljetnice utemeljenja HDZ-a na području Splita, izaslanstvo naše stranke, predvođeno predsjednikom Plenkovićem, položilo je vijence i upalilo svijeće ispred spomenika prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmani na splitskoj rivi.

U pratnji predsjednika Plenkovića bili su članovi Predsjedništva HDZ-a Damir Krstičević, Mario Kapulica i Zvonko Milas te niz ministara koji su istodobno članovi Središnjeg odbora naše stranke: Martina Dalić, Marija Pejčinović Burić, Lovro Kuščević…