Dubrovački HDZ svečano je obilježio 28. obljetnicu osnutka. Nakon polaganja vijenaca na groblju Boninovu te svete mise u Katedrali, mnogobrojni članovi, među kojima i veliki broj utemeljitelja naše stranke, okupili su se na samom mjestu osnivanja HDZ-a - u kafiću Karaka.

Okupljene je pozdravio predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Dubrovnik i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, podsjetivši na hrabrost osnivača koji su prije 28 godina, u opasnim vremenima, bili spremni žrtvovati sve za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Dani ponosa i slave

Ivo Jelić, predsjednik gradskog ogranka Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“, dočarao je atmosferu prigodom osnivanja dubrovačkog HDZ-a:

- Dana 11. studenog, sjedili smo u zadnjem kantunu Karake. Došao je pokojni gospar Božo Brajković i rekao mi da mu je puna kuhinja agenata koji traže da nas se izbaci. On je to odbio!

Povijesni uspjeh

Nakon kratkog druženja u Karaki i tradicionalne zajedničke fotografije ispred crkve Svetog Vlaha, svečana proslava nastavljena je u Gradskoj kavani.

Franković je tom prigodom podsjetio na sjajan rezultat ostvaren na lokalnim izborima - na pobjedu u utrci za gradonačelnika i na osvojenih deset vijećničkih mandata, što nam je osiguralo i mjesto predsjednika Gradskog vijeća:

- Taj uspjeh slobodno možemo nazvati povijesnim!

Nema alibija!

Najavio je da će HDZ ispuniti sve ono što je obećao u kampanji:

- Nakon što smo preuzeli odgovornost u gradskoj upravi, suočili smo se i s brojnim anomalijama u komunalnim društvima, u kojima je, u pojedinim segmentima, vidljiva visoka razina korupcija. No to nam ne smije biti alibi, nego samo još jedan poticaj da rješavamo naslijeđene probleme - radi čega smo i dobili povjerenje naših sugrađanki i sugrađana!

Odgovorno ćemo odraditi mandat!

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić čestitao je obljetnicu i dodao da su HDZ i predsjednik Franjo Tuđman najzaslužniji za demokraciju u Hrvatskoj, njenu slobodu i samostalnost:

- Čestitam vam, još jednom, i na velikoj pobjedi na lokalnim izborima. Ona predstavlja početak jednoga novog odnosa prema Gradu poslije osam godina nebrige i izrugivanja s Dubrovnikom. Unatoč mnogim izazovima, siguran sam da ćemo odgovorno odraditi mandat i osigurati idući!

Bačić - izaslanik predsjednika Plenkovića

Izaslanik predsjednika Plenkovića (i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru) Branko Bačić poručio je da je naša stranka ispisala najsjajniji dio povijesti hrvatskog naroda:

- Imamo svoju državu i punopravna smo članica međunarodne zajednice. Svi bitni događaji za Domovinu dogodili su dok je Hrvatskom upravljao HDZ. Stoga možemo biti ponosni na 28 godina naše stranke!

Sustigli nas tuđi dugovi

Ministrica kulture i članica Središnjeg odbora HDZ-a Nina Obuljen Koržinek također je čestitala okupljenima:

- Kao članica Vlade željela bih istaknuti da se i na nacionalnoj razini borimo s brojnim izazovima i naslijeđenim problemima. Sustigli su nas dugovi onih koji su prije nas donosili neodgovorne odluke. Naša je zadaća vratiti građanima povjerenje u politiku, povjerenje u Vladu i potvrditi da je naša glavna vodilja vjera u moral u politici.

PHOTO: Julia Mačinković (Dubrovački dnevnik)